Een initiatief van Judith Spijk & Annet van den Oord

Laten we kennis maken met Urban Sketcher José Graafsma. Zij heeft in januari samen met Ellen Schoumacher Urban Sketchers Eindhoven opgericht. Op 4 april zou de eerste Sketchday plaatsvinden, met een kei-leuk programma rondom het Van Abbe-museum en het Stratumseind. Helaas gooide corona roet in die smakelijke maaltijd!

Maar zoals Jose laat weten: We will be back!!!!

Jose geeft ons een kijkje in haar woonomgeving:

Ik heb het geluk dat ik mij deze periode op kan sluiten in een groot huis met een grote tuin, in het centrum van het Brabantse Geldrop. Samen met mijn partner en mijn stiefzoon van 20 kom ik hier de tijd wel door. Ik ben echt een bofkont dat ik in zo’n paradijsje mag wonen, vol vogels en bloemen. Met dank aan Frank, mijn lief, die supergroene vingers heeft en precies weet hoe hij een tuin vol vogels moet toveren. Hij is niet voor niets vernoemd naar Sint Franciscus. Gelukkig praat hij niet met de dieren (hoewel ik dat wel doe)

Lukt het je momenteel nog om urban sketches te maken?

Nee er komt niet veel uit mijn handen, de afgelopen weken ben ik vooral bezig geweest met de mensen om me heen. Ik heb (schoon)kinderen in vitale beroepen, dat geeft best zorgen. Een van mijn kinderen is als zzp-er ineens werkloos, en weer een andere valt in een risicogroep. Verder gaat mijn werk ook gewoon door, gelukkig wel. Maar het is wel zoeken naar een nieuwe modus, dat kost me allemaal energie heb ik gemerkt.

Of heb je een andere manier gevonden om te tekenen?

Ik volg online aquarel-lessen, ik doe wat opdrachten voor mijn opleiding (ik ben tweedejaars schilderen aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk). En ik teken af en toe wat in een soort dagboekje.

Neem je deel aan bijvoorbeeld #uskthuis #USkAtHome #VirtualSketch?

Nee, ik ben niet zo’n challenge-mens. #VirtualSketch vind ik trouwens een geweldig idee. Maar ik zit voor mijn werk in de huidige omstandigheden al ongeveer 35 uur per week thuis achter mijn pc. Ook alle vergaderingen gaan online gewoon door. En dan is het niet erg aanlokkelijk om nog meer tijd achter dat ding door te brengen.

We vinden in deze dagen vaak nieuwe uitdagingen, welk onderwerp heb je getekend waar aan je nooit eerder had gedacht?

Ik heb de kweekbakken van mijn vriend getekend. Hij is een hartstochtelijke moestuinier en kweekt stekjes. Vanaf eind januari staat ons huis dan ook vol kweekbakken.

Wat zien we op de foto’s?

De ene tekening zijn de kweekbakken. Ze stonden in de woonkamer voor de tuindeuren, met lampen erbij voor extra veel licht. Al die moeite betaalt zich wel uit trouwens, we hebben altijd een volle kelder en diepvries, en het jaar rond verse groente uit eigen tuin. Dat komt nu extra goed uit.

De andere tekening heb ik afgelopen najaar gemaakt. Dat is een stukje van onze tuin, met een van onze tomatenkasjes. En heel veel hysterische bloemen.

Heb je nog een tip voor andere urban sketchers?

Blijf binnen en zorg goed voor elkaar. En laten we vooral onze zegeningen tellen. We wonen op een bevoorrecht stukje van de aardbol!