Een initiatief van Judith Spijk & Annet van den Oord

Evelien Weijmer mist het samen op locatie schetsen maar is niet stil gaan zitten. Wellicht heb je haar leporelloboekjes gezien op social media. Lees haar ervaringen en tips in ons corona-blog.

Wat is je woonomgeving?

Ik woon met mijn gezin (man en 3 kinderen van 22, 20 en 17 jaar) in Vijfhuizen dicht tegen het voormalige Floriade terrein en op fietsafstand van Haarlem en Hoofddorp.

Tijdens deze Coronatijd maak ik elke dag wel een wandeling door het Haarlemmermeerse Bos waar de Floriade van 2002 plaats vond. Ook heb ik genoten van de bloembollenvelden die hemelsbreed nog geen 500 meter van mijn huis te vinden waren.

Maak je momenteel nog urban sketches?

Jammer genoeg kunnen we niet samen afspreken, maar ik trek er wel veel alleen op uit. Ik zit dan op plekken waar nauwelijks mensen langs komen. Bijvoorbeeld aan de rand van het bloembollenveld in de buurt of midden in een weiland met uitzicht op de molen van Vijfhuizen. Allemaal wel op loop- of fietsafstand van huis. Je gaat zo wel de schoonheid van je eigen omgeving waarderen.

Neem je deel aan bijvoorbeeld #USkthuis #USkathome #VirtualSketch?

Ik doe al vanaf het begin van de lock down mee met #USkthuis en #Whatsindahouse. Beide challenges zijn nu bezig met de derde ronde. Per challenge heb ik een leporello schetsboekje gemaakt waar ik elke dag in werk.

Ik doe regelmatig mee met #USkVirtual, maar ik mis het ter plekke zitten tekenen. Normaal gesproken weet ik bij elke urbansketch wat voor weer het was, wat voor indruk de omgeving op mij heeft gemaakt en welke mensen ik heb gesproken. Maar door mee te doen met #USkVirtual durf ik wel de vrijheid te nemen om te spelen met materiaal, kleur en vormen. Daar leer ik heel veel van. Het is ook leerzaam en leuk om te zien wat anderen hebben gemaakt.

We vinden in deze dagen vaak nieuwe uitdagingen, welk onderwerp heb je getekend waaraan je nooit eerder had gedacht?

Eigenlijk maakt het mij niet zoveel uit welk onderwerp ik teken, maar ik heb mij tot nu toe nooit gebogen over de onderwerpen quarantaine en lock down. Wat doet Covid-19 met de maatschappij, wat doet dat met iedereen? Twee weken geleden ben ik op de fiets naar Schiphol Oost gereden en heb daar een deel van de stilstaande vloot van KLM getekend. Geen mens te bekennen, alle parkeerplaatsen leeg, geen vrachtwagen in de buurt, niks, niemand. Heel bizar.

Op de foto zien we Eveliens virtuele bezoek aan Rotterdam CS. De foto laat goed zien hoe virtueel schetsen in zijn werk gaat. Ze vertelt: “Ik vond het ontzettend jammer dat veel evenementen van de urbansketchers werden afgelast. Het eerste weekend van de Lock down had ik mij aan willen sluiten bij de groep in Rotterdam. Dat ging vanzelfsprekend, maar helaas, niet door. Dat één van de eerste virtuele reisjes van #USkVirtual naar Rotterdam ging verzachtte de teleurstelling enigszins”.

Nog tips voor andere urbansketchers?

Gewoon blijven tekenen. En ga experimenteren met materiaal en onderwerpen.

Bedankt Evelien dat je jouw ervaringen met ons wilde delen!