Een initiatief van Judith Spijk & Annet van den Oord

Wij vroegen ons af hoe het met iedereen gaat nu we elkaar niet meer ontmoeten tijdens sketch meetings overal in Nederland. Erg jammer dat dit voorlopig niet kan doorgaan, zeker nu de winter voorbij is en we normaal gesproken het hoogseizoen ingaan.

Om er achter te komen hoe jullie omgaan met de situatie vroegen we een aantal urban sketchers naar hun ervaringen. Wellicht helpt dit jullie aan nieuwe inspiratie. Deze keer: Desiree Dirix.

Mijn naam is Desiree Dirix. Ik woon in Bunde, vlakbij Maastricht, samen met mijn man.

Ik ben een paar jaar geleden begonnen met Urban Sketching, nadat ik er op FB iets over tegenkwam. Ik teken en schilder al mijn hele leven, en ik deed de leraren opleiding op de kunstacademie. Een baan als tekenlerares zat er in de jaren 80 even niet zo snel in, dus uiteindelijk ben ik samen met man, broer en schoonzus het chocoladevak ingerold. Iets heel anders, maar even goed creatief werk.

Pas sinds kort besteed ik wat minder tijd aan de zaak en heb ik eindelijk wat meer kans om lekker door te tekenen! Op de academie ging ik ook al buiten tekenen, in de natuur of op de markt in Maastricht. Wachtende mensen bij de groentekraam, met volle tassen, heerlijk om te doen. Het heette alleen nog niet Urban Sketching.

Ik doe enthousiast mee aan zowel #uskthuis, als #VirtualSketch. De thuisopdrachten in klassieke materialen als aquarel en inkt, de virtuele op de Ipad, omdat ik daar nog heel veel in moet oefenen. En het is een heel andere kijk op creatief werken!
Verder schilder ik in acryl,meestal landschappen van landen waar ik graag kom.

De thuisonderwerpen zijn heel originee: nooit gedacht op mijn eigen oprit te gaan zitten, laat staan boven aan de straat, op veilige afstand van nieuwsgierige supermarktklanten.

Mijn tip aan andere sketchers? Maak je niet te druk over al dan niet perfecte lijnen, je doet het voor je plezier, het is goed voor je bloeddruk en je gaat de wereld om je heen heel anders bekijken. Op dit moment probeer ik toch om op stille plekjes even een schetsje maken, dat kan ook vanuit de auto. Dus in elke handtas zit wel papier en potlood!

Dit is een voorbeeld van Urban Sketching 1985! Een oudje dus! Met zelfgemaakte rietpen en Oostindische inkt ,een favoriete combinatie in die tijd.