Een initiatief van Judith Spijk & Annet van den Oord

Wij vroegen ons af hoe het met iedereen gaat nu we elkaar niet meer ontmoeten tijdens sketch meetings overal in Nederland. Erg jammer dat dit voorlopig niet kan doorgaan, zeker nu de winter voorbij is en we normaal gesproken het hoogseizoen ingaan.

Om er achter te komen hoe jullie omgaan met de situatie vroegen we een aantal urban sketchers naar hun ervaringen. Wellicht helpt dit jullie aan nieuwe inspiratie. Vandaag is het woord aan onze voorzitter: Roger Klaassen.

Ik woon in Culemborg, samen met mijn vrouw en twee kinderen. We werken nu allemaal thuis – de gezellige kant van de corona-crisis.

Maak je momenteel nog urban sketches?

Ja, ik ga vrij vaak tekenen in en om Culemborg. Meestal zoek ik een rustig plekje, maar zelfs de plekken die normaal heel druk zijn, waren de afgelopen tijd heel stil. Op Koningsdag zat ik vlak bij de Binnenpoort – daar is op normale Koningsdagen bijna geen doorkomen aan.

Wat ik vooral mis in deze tijd is het urban sketching als groepsactiviteit: het bij elkaar komen. De afgelopen jaren heb ik veel mensen leren kennen tijdens urban sketching-bijeenkomsten, en ik zou ze heel graag weer eens ergens tegenkomen. Dus ik mis het tekenen op zich niet, dat doe ik nog net zo veel, maar wel de ontmoetingen met andere tekenaars.

Wat ik natuurlijk heel verdrietig vind, is dat we als USk-NL bestuur de Sketch Day in Delft en het Sketch Weekend in Maastricht hebben moeten afgelasten. Er is door veel mensen veel tijd en energie in gestoken en dan moet je het afblazen. Ik hoop dat we op 3 oktober wel bij elkaar kunnen komen in Almere.

Neem je deel aan bijvoorbeeld #uskthuis #USkAtHome #VirtualSketch?

Ik doe nu en dan mee aan #uskthuis. Elk keer dat we de thema’s bedenken neem ik me voor om er vaker aan mee te doen, maar vaak schiet het er toch bij in. Ik ben wel van plan om een aantal opdrachten alsnog eens te doen, op een andere dag. Bijvoorbeeld die opdracht met kleine schetsjes tijdens een ommetje door de buurt.

#VirtualSketch vind ik een prachtig initiatief van Anne Rose, maar ik heb er nog niet aan meegedaan. Ik ben blij dat ik aan het eind van de dag achter mijn computer vandaan kan… ik kan het dan niet opbrengen om van het scherm te gaan tekenen. Ik geniet wel van de prachtige tekeningen die er gemaakt worden.

We vinden in deze dagen vaak nieuwe uitdagingen, welk onderwerp heb je getekend waaraan je nooit eerder had gedacht?

Ik werk als illustrator, dus er zijn niet veel onderwerpen die ik nog nooit heb getekend… Ik had wel eerder onze huiskamer getekend, maar nog niet zo vaak als de afgelopen weken. Ik vind de opdrachten uit onze thema’s van mei erg leuk, met name die met kleurinstructies: huiskamer in groen, slaapkamer in de kleuren van Van Gogh’s slaapkamer.

Heb je tekeningen die je met ons wil delen?

Jazeker, dit is mijn tekening bij het thema van #uskthuis van 3 mei: een hoek van je woonkamer in groen. De kamperfoelie in de tuin stond in volle bloei, dus ik heb de regels wel iets overtreden…

En deze tekening wil ik ook graag delen. Je ziet de knuffelberen die mijn dochter bij elkaar had gezocht voor de Berenjacht, ook een sympathiek initiatief tijdens de corona-crisis.

Nog tips voor andere Urban Sketchers?

Zorg dat je plezier blijft houden in het tekenen. Meedoen aan #uskthuis of #virtualsketch, de prachtige artikelen van Anne Rose (Zo kan het ook) en ook deze corona-interviews kunnen je daarbij helpen of inspireren.

Ten slotte hoop ik dat ik iedereen zo snel als het kan gezond en wel terug zal zien.