door Roger Klaassen

Wie kent niet die beelden van koeien die weer een eerste keer de wei in mogen na een lange winter in de stal? Springend en dartelend, speels, enthousiast en onstuimig draven ze het veld in want: het mag weer! Zo zullen ook veel urban sketchers zich het afgelopen weekend hebben gevoeld. Trotseerde vorig weekend slechts een enkeling de sneeuw en de kou, met temperaturen boven de 15 graden was het zaterdag en zondag voor iedereen te doen.

Ik pikte er een paar uit.

De Haarlem Urban Sketchers zijn deze winter actief geweest met virtual sketching, tekenen achter het scherm van je computer of tablet. Ook het afgelopen weekend werd er virtueel getekend, in het Kenaupark. Hans van Leuven deed mee – maar dan ‘in het echt’. Met zijn partner reed hij op de brommer naar een bankje in het park: hij om te tekenen, zij om te lezen. Allebei om te genieten van de eerste lentezon.

Jolanda Huiberts-Tigelaar ging op pad in het Drentse Diever en tekende daar een oude Smederij, ‘De Kleine Hendrik’. In de voorgevel van het pand zag zij een mysterieus luik, waarvan niemand haar kon vertellen waar het ooit voor gediend heeft. Nu heeft het theater in mijn woonplaats Culemborg ook een luik op een vreemde hoogte. Daarvan weet ik dat het als toegang diende tot een hoge schuilplaats bij dijkdoorbraak… maar hoog water in Diever, dat zal het niet zijn.

Ruud Otten ging er ook op uit met zijn tekenspullen en vond een rustig plekje in het Limburgse Noorbeek. Zoals we van Ruud inmiddels gewend zijn, maakte hij er ook korte filmpjes bij. Volg deze link naar zijn Facebook-bericht om zijn filmpjes – met lekkere lentegeluidjes – te bekijken.

En natuurlijk, het was mooi weer, maar we hebben nog altijd corona-regels die ons beletten om in groepen te gaan tekenen. Met zijn tweeën mag het wel, en dus trokken tekenvriendinnen Nathalia van Eijsden en Desiree Dirix er samen op uit. En terwijl pelotons Limburgse zeventigplussers op hun e-bikes voorbij zoefden, tekenden Nathalia (tekening links) en Desiree (tekening rechts) een oud kapelletje in Oud-Geulle.

En ik zelf ging samen met mijn dochter op pad. Terwijl ik de Vishal in Culemborg tekende, las zij een boek. Haar reactie toen ik klaar was: ‘Had je er niet langer over kunnen doen?’ Het was ook zo lekker in de zon.

Ik hoop op meer mooi weer de komende tijd – heel veel tekenplezier allemaal!