Bierfabriek en Apollohotel, getekend door Zita Christie.

Het lijkt er op dat de versoepelingen van de regels rond corona het eindelijk weer mogelijk maken: een National Sketch Day! In Almere hebben Zita Christie en Letty van Drie samen met Almere-kenners de mooiste locaties in het centrum bij elkaar gezocht.

Waar we op onze vorige National Sketch Days vooral historische stadscentra verkenden, gaan we in Almere uit een heel ander vaatje tappen. We zullen schetsen in en om het stadshart. Het centrum van Almere is één van de visitekaartjes van de stad; compact, modern en gastvrij, met experimentele en eigentijdse architectuur. Ingericht op basis van een masterplan van Rem Koolhaas met gebouwen van internationaal gerenommeerde architecten. Maar er zijn ook stukken met groen en wijdse uitzichten over het water. Almere heeft volop overdekte of halfoverdekte schetsplekken, dus ook bij slecht weer zijn er volop mogelijkheden.

Gebouw De Voetnoot, getekend door Letty van Drie.

Corona

De coronamaatregelen leggen ons nog wel een aantal beperkingen op, waardoor de dag er een beetje anders uit zal zien dan jullie van ons gewend zijn:

 • Alle deelnemers zullen de bekende ‘gezondheidsvragen’ moeten invullen – die krijgen jullie opgestuurd bij inschrijving via Eventbrite. Print ze uit, vul ze 10 juli in en neem ze mee.
 • We gaan er van uit dat je niet naar Almere komt als je ziekteverschijnselen hebt.
 • Aanpassing per 29 juni: We gaan uit van een beperkte groep deelnemers, van 50 tot 75 personen. We zullen na de ontvangst in groepen op stap gaan. Natuurlijk kunnen de regels ook worden aangetrokken, dan zullen we maatregelen moeten treffen. We houden jullie op de hoogte.
 • Tijdens de dag houden we ons aan de corona-regels: met name afstand houden. Urban sketchers staan bekend om het elkaar warm begroeten, maar we geven geen handen/kussen/knuffels.
 • We komen aan het eind van de dag wel samen, maar de gebruikelijke groepsfoto maken we niet, in verband met de afstand die we moeten houden.

Omdat er dus maar een beperkt aantal tickets beschikbaar is, verzoeken we jullie om in te schrijven als je zeker bent dat je komt. Mocht je ingeschreven hebben en je kunt niet, meld je dan af: je kunt dat zelf doen via Eventbrite of stuur een mail aan roger@urbansketchers.nl. Iemand anders kan dan weer inschrijven.

Helaas gaat de eerder aangekondigde livestream , verzorgd door Robert Rost van Winsor & Newton, niet door.

De Diagonaal, getekend door Annet van den Oord

Programma

Vanaf 10.30 – verzamelen bij De Bierfabriek in Almere. De locatie die we op het oog hebben is op ongeveer 10 minuten lopen van station Almere Centrum. Ter plekke is veel parkeerruimte beschikbaar, dagkaarten rond de 10 euro.

11.00 Start van de dag

Aansluitend:
Er zijn maar liefst 6 routes uitgestippeld door het centrum van Almere. Een gids leidt jullie rond door Almere. Op een aantal punten zal worden gestopt om te tekenen. Dit zullen stops zijn van een half uur à drie kwartier. Mocht je langer nodig hebben, prima – je kunt later weer aansluiten bij de groep. Het kan natuurlijk zo zijn dat de groep langer nodig heeft om een tekening te maken – de gidsen houden daar zo veel mogelijk rekening mee en het kan dus betekenen dat niet de volledige wandeling wordt afgewerkt. Vanwege het weer of wensen van de deelnemers zijn de gidsen flexibel genoeg om de enigszins routes aan te passen.

 • De groepsindeling maken we op 10 juli zelf. Jullie kunnen je dan aansluiten bij je favoriete wandeling.
 • Het doel is dat we jullie leuke plekken van Almere centrum willen laten zien, maar ook dat we jullie opsplitsen in kleine groepen. Meedoen aan de de wandelingen is niet verplicht, maar houd je ook dan aan de RIVM-regels.

Rond 16.00 uur komen we weer bij elkaar op de Esplanade. Er is daar veel ruimte om voldoende afstand te houden. Het zal een minder knusse bijeenkomst zijn als jullie gewend zijn, maar het is al veel meer dan we het afgelopen jaar mochten meemaken!

Ergens tussen 16.00 uur en 17.00 uur zullen de meesten van jullie Almere weer verlaten.

Eventueel kun je ’s avonds een hapje eten bij De Bierfabriek. Je moet dan zelf reserveren, vanuit USk Nederland regelen wij dit niet.

De wandelingen

Hieronder zie je de plattegrond van Almere Centrum met de wandelingen (klik op de plattegrond voor een grotere versie).

De wandelingen en de gidsen in een paar woorden:

 • De Route van Letty van Drie is geschikt voor beginners en mensen die wat minder ter been zijn. Deze route blijft in het drukke winkelgebied rond de Citadel er zijn volop terrassen in de buurt. Letty woont op de Citadel, is een kleurenfreak en praat vooral over tekenen. Ze maakt veel snelle schetsen.
 • Zita Christie loopt voor het begin van haar route naar het meest zuidelijke gebied van het centrum. Het is daar minder druk. Hier staan een aantal zeer hoge gebouwen, het Mandelapark en het momenteel in (ver-her-bouw) Centraal station. Terrassen in de buurt. Zita tekent als ervaren Urban Sketcher zelf mee. Ze werkt met mix-media materialen.
 • De route van Hetty Cramm begint aan de zuid-oostrand van Almere Centrum in een gebied wat de komende jaren ingrijpend gaat veranderen. Deze route is minder druk maar biedt wel zicht op een mooie skyline en kleurige woningen. Verder markante gebouwen: ‘de Stofzuiger’ en het Politiebureau ontworpen door Architecten Cie. Hetty is een grafiek kunstenaar en tekent zelf mee.
 • Sandra Silva loopt in haar route langs de westkant van het Centrum waar enkele bijzondere gebouwen staan, o.a de Kunstlinie en “The Wave”. Hier heeft de wind vrij spel. Deze route geeft mooie doorkijkjes op het Centrum en het Weerwater. Niet erg druk; horeca aanwezig. Sandra is een Kunst ambassadrice en een officiële stadsgids vol enthousiasme over haar (relatief) nieuwe woonplaats Almere.
 • De Route van René Dekker gaat langs het water naar een paar architectonische hoogstandjes met als bijzondere plek de bibliotheek (binnen en buiten). Deze route doorkruist wat van de drukke gebieden: onder andere het Stadhuisplein met de weekmarkt en horeca. René woont in het Centrum. Hij is een ervaren stadsgids, propvol kennis en anekdotes en kan vertellen over de beginjaren van Almere.
 • De Route van Minka van Praat begint bovenop de Citadel (urban daktuin). Dit is een besloten woongebied. De tijd daar is beperkt en aan regels gebonden. Deze minst drukke route gaat verder langs het water door het Lumièrepark en de architectuur-expo Filmwijk en biedt een mooie skyline, woningen en veel natuur. Minka kan als bewoner volop vertellen over de veelzijdigheid van Almere.

Expositie

Team Almere gaat een expositie organiseren van urban sketches van Almere, en jij kunt daar aan meedoen.

Aan het begin van de Sketch Day krijg je een blanco ansichtkaart. Als je mee wilt doen, maak je daarop een tekening en je levert je kaart aan het eind van de dag in bij iemand van de organisatie (op de achterkant schrijf je je naam en adres). Voor de expositie is het leuk als er tekeningen te zien zijn van zowel beginnende als ervaren tekenaars.

Het gaat om een expositie op verschillende locaties in Almere. Bij succes, zullen de tekeningen langs de verschillende locaties gaan rondreizen. Dus het kan misschien wel een paar maanden duren voordat we je je kaart kunnen opsturen.

Omdat de tekeningen gaan rondreizen heeft Team Almere er niet altijd controle over. Je loopt dus het risico dat je tekening, ondanks alle zorg, kwijtraakt. Maak dus een foto van je kaart voordat je hem inlevert.

Praktische tips

 • Het kan flink waaien in Almere. Papierklemmen mee!
 • We tekenen vooral in het autoluwe centrum met brede straten en pleinen.
 • Er is volop zitgelegenheid en er is veel horeca. Maar een flesje water mee is altijd handig.

INSCHRIJVINGEN

Vanaf woensdag 23 juni om 19.30 uur kun je inschrijven via Eventbrite: klik hier.

Stadshart van Almere, getekend door Roger Klaassen.