door Roger Klaassen

‘Dat het weer kan!’ was misschien wel de meestgehoorde uitspraak aan het begin van de National Sketch Day in Almere, de eerste sinds oktober 2019. Na anderhalf jaar van annuleringen voelde deze eerste grote Sketch Day wat onwennig aan. Van Judith Spijk hoorde ik dat ze ontroerd in de trein was gestapt op weg naar Almere, simpelweg omdat ze weer een keer met urban sketchers op pad kon.

Vorig jaar oktober moesten we de Sketch Day in Almere slechts vier dagen van te voren afgelasten vanwege plotselinge aanscherpingen van de corona-maatregele. Nu zaten wij en het Team Almere vanaf donderdag ook met het zweet in de handen toen de regering aankondigde een ‘noodadvies’ aan het OMT te vragen. Na de persconferentie van de ministers bestudeerden we de nieuwe regels en na kort overleg besloten we dat het door kon gaan.

Ik wil jullie verder niet te veel lastig vallen met onze problemen als organisatoren, maar in het organiseren van een Sketch Day zit behoorlijk wat tijd en energie: het vinden van locaties, het vinden van vrijwilligers die workshops geven of Sketch Walks begeleiden, overleg met sponsoren, registratie van inschrijvingen, berichten op de website, Facebook en Instagram, ontwerp van drukwerk, logo’s, het maken van buttons… dan hakken de annuleringen van de afgelopen anderhalf jaar er hard in. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar dat iedereen zich is blijven inzetten om Sketch Days mogelijk te blijven maken.

De Sketch Day

Vooruit dan maar, een verslag van de Sketch Day! We zagen veel bekende gezichten (allemaal anderhalf ouder geworden) en ook veel nieuwe gezichten. We mochten één van onze jongste deelneemsters ooit begroeten (10 jaar oud) – over wie de oudste deelnemer was, en hoe oud, durf ik geen uitspraken te doen.

We trapten af in De Bierfabriek, hierboven op papier gezet door Jesamine Totanes.

Tijdens het welkomstwoord kwam Ruud Otten kort aan het woord. Ruud droeg in maart 2020 het voorzitterschap van Urban Sketchers Nederland over aan mij en kon nu eindelijk op een National Sketch Day de voorzittershamer overdragen. Tijdens de Virtual Sketch Meeting in november zetten we Ruud al eens in het zonnetje, maar: nogmaals hartelijk dank voor al je goede werk, Ruud! We zijn blij dat je je nog blijft inzetten voor USK Nederland. Volgend jaar proberen we voor de derde keer een weekend in Maastricht te organiseren.

Dan wil ik ook nog even stilstaan bij het eerste optreden van Annet van den Oord. Zij trad in januari 2020 toe tot het bestuur van USK Nederland, met als voornaamste doel het organiseren van Sketch Days. Dit was de eerste Sketch Day die ook echt door kon gaan – eindelijk!

De tekeningen

Ik pikte er een aantal tekeningen uit die de dag in Almere een beetje typeren. In het overzicht zullen jullie vooral tekeningen zien van oude, vertrouwde urban sketchers. Ik wil de nieuwe deelnemers aan de National Sketch Day dan ook oproepen om hun tekeningen vooral te delen in onze Facebook-groep en/of op Instagram (gebruik de hashtag #usknl).

Letty van Drie was één van de organisatoren van de Sketch Day. Ze is een enthousiaste ambassadeur voor Almere, zo heb ik in aanloop naar de Sketch Day ondervonden. Ze tekent bijna net zo snel als ze praat over Almere, dus ook al was ze gids bij een van de wandelingen, ze maakte ook veel schetsen. Hier zie je een schets vanaf de daktuin op de Citadel: een tekening met snelle, rake lijnen en felle kleuren maken er een vrolijke tekening van waarin het opgewekte karakter van Letty doorklinkt.


In de voorbereiding van de Sketch Day nam ik me een aantal keer voor om deze ronde friettent te tekenen, maar het kwam er ook afgelopen zaterdag niet van. Linda Toolsema liet er geen gras over groeien en tekende hem meteen bij de eerste gelegenheid. Een mooi tafereel!


Erin Taylor tekende dit zicht op Almere vanuit de bovenste verdieping van de Nieuwe Bibliotheek – ook weer zo’n plekje dat je alleen met een stadsgids gaat vinden. Zo’n uitzicht vanaf een hoge plek is niet eenvoudig te maken, maar zo te zien heeft Erin daar niet al te lang bij stilgestaan. Ze is direct ten aanval gegaan: met spontane, vlot gezette lijnen ziet het er bedrieglijk eenvoudig uit.


Saskia Huijzendveld tekende de Citadel vanaf de begane grond. Enorme zuilen, een glazen overkapping, afgeronde en afgeschuinde gebouwen, glazen puien, geverfd beton… je kunt je haast geen betere samenvatting van het Almeerse centrum vinden dan in deze tekening.


Jolanda Huiberts tekende een mooi groen plekje. In de tekst bij haar tekening zien we dat ze ook goed geluisterd heeft naar de stadsgids die zijn/haar groepje naar deze groene oase bracht.


Penny Setyowati maakte prachtige aquareltekeningen. Ik koos voor deze tekening, omdat hij zo mooi laat zien dat je ook met overwegend grijze tinten een levendige tekening kunt maken waarop de zon schijnt.


‘The Wave’, een ontwerp van de architect René van Zuuk uit 2004, was één van de meest getekende gebouwen afgelopen zaterdag. Op deze tekening van Peter Flohr is goed te zien waarom: op raadselachtige wijze blijft het gebouw overeind terwijl het in blokken uit elkaar lijkt te vallen. Een uitdaging voor tekenaars, maar doordat het gebouw schots en scheef in elkaar zit, kunnen tekenaars zich ook wel vergissingen en fouten veroorloven zonder dat het te zeer opvalt.


Minny Timmer is ook zo’n vertrouwd gezicht op onze Sketch Days. Zij tekende een kleurrijke plek in Almere. De zon stond niet alleen vrolijk bovenop het gebouw van het Merkur Casino, maar zorgde ook voor een dag met prachtig weer.


Ruud Otten tekende het uitzicht op de Citadel vanaf een afstandje achter de bomen, waardoor het lijkt, en ook door de kadrering, dat we vrij ver van de stad af zaten.


Ik zat naast Ruud en keek de andere kant op, naar de Kunstlinie. Ik kreeg van Ruud een zelfgemaakt mini-paletje met zes kleuren zelfgemaakte aquarelverf, die ik gebruikte in deze schets.

Tot slot

Zo rond half vijf kwamen we weer bij elkaar om de resultaten van de dag te bekijken. Door onze nieuwsgierigheid en ons enthousiasme verloren we daar de anderhalve meter afstand wel eens uit het oog, waar we ons de hele dag braaf aan hadden gehouden. Vanwege die anderhalve meter-regel sloten we deze Sketch Day niet af met onze gebruikelijke groepsfoto.

Ik wil heel graag Letty van Drie en Zita Christie bedanken voor het mede-organiseren van deze Sketch Day. Ook na de plotselinge annulering op het laatste moment in oktober vorig jaar, bleven ze enthousiast om ons te ontvangen in Almere.

Ik bedank ook de stadsgidsen van harte: Minka, Hetty, Sandra en René. Jullie lieten ons bekende en onbekende plekken van Almere zien, met interessante verhalen en leuke anekdotes.

Ik bedank Ruud Otten voor zijn aardige woorden, voor de hamer en voor de verf. Ik bedank Annet voor al haar werk en support tijdens de voorbereiding en op de Sketch Day zelf, en ik bedank ook mijn andere mede-bestuursleden voor hun inzet voor onze stichting. En ten slotte bedank ik alle deelnemers van de Sketch Day. Jullie enthousiasme en jullie fijne reacties zijn waar we het allemaal voor doen.

Kijk op onze Facebook-groep of op Instagram voor meer tekeningen en ook voor mooie filmpjes die er afgelopen zaterdag werden gemaakt!