Op 9 april 2022 organiseren we een extra National Sketch Day in het Museumpark Archeon. Vanwege de onzekerheden rond corona konden we deze dag niet eerder aankondigen.

Museumpark Archeon

Het Acheon is een museumpark dat een aantal belangrijke tijdvakken uit de Nederlandse geschiedenis laat zien: de prehistorie, de Romeinse tijd, de Vikingtijd en de Middeleeuwen. Hutten, huizen, stallen, kloosters, badhuizen: met veel zorg zijn huizen en gebouwen uit deze tijdvakken nagebouwd. Zowel van buiten als binnen zijn er veel mogelijkheden voor een afwisselende tekendag.

In het park zul je ook veel figuranten tegenkomen, zoals ambachtslieden, monniken, gladiatoren en muzikanten. Sommigen zitten langere tijd op één plek, anderen lopen rond, maar willen best kort poseren voor een snelle schets.

Zoals al gezegd, zijn er veel mooi ingerichte binnenlocaties. Ook zijn er veel plekken met afdakken en luifels: bij slecht weer zijn er ook volop mogelijkheden om te tekenen.

In het Museumpark Archeon zijn voldoende gelegenheden voor je lunch, voor een drankje en voor een snelle snack.

Ik (Roger) verkende het park op een drukke dag, maar ook die dag was er overal voldoende ruimte om rustig te tekenen.

Een huis uit de Vikingtijd met een mandenvlechtster. De figuranten zijn vaak lekker bezig en dus goed mee te nemen in je tekening.


Tekenmaterialen

Je kunt in het Museumpark werken met alle materialen die je gewend bent. We rekenen er op dat je in de binnenlocaties voorzichtig te werk gaat om schade te voorkomen. Zelfs rustiek ingerichte locaties kunnen gevoelig zijn voor schade (bijvoorbeeld vanwege poreuze tegels).

Tekenaars met stoeltjes of statieven: urban sketchers zijn gewend rekening te houden met omstanders en voorbijgangers, dus dat zal in het Archeon ook weinig problemen opleveren. Overigens zijn er in het park veel bankjes of muurtjes waar je op kunt zitten.

De binnenplaats van het Romeinse Badhuis.


Programma

Het programma voor deze dag is heel eenvoudig. We verzamelen vanaf 10.30 in de Herberg (in het Romeinse gedeelte van het park). Om 11.00 heten we jullie van harte welkom en dan kunnen jullie aan de slag!

Vanaf 16.00 uur verzamelen we weer in de Herberg. Dat betekent dat we daarvoor nog rustig naar de dagelijkse gladiatorenshow kunnen gaan kijken.

De middeleeuwse doedelzakspeelster Els stond even model.


Bereikbaarheid

Het Archeon heeft ruime parkeergelegenheid (parkeermunt is 8,95 euro).

Vanaf het NS Station Alphen aan de Rijn is het een wandeling van ongeveer 20 minuten naar het park.

Een middeleeuws straatje. De huizen zijn ook binnen te bezoeken: je vindt er onder andere een meubelmaker, een schoenmaker, een wever, een bakker en bij noodgevallen (kiespijn) kun je terecht bij de barbier-chirurgijn.


Inschrijving & entreekosten

Zoals gebruikelijk moet je ook voor deze National Sketch Day inschrijven via Eventbrite (inschrijving start woensdag 9 maart 19.30 – volg deze link). We vertrouwen op jullie goede wil: onze tickets zijn bedoeld voor tekenaars, ze zijn niet bedoeld voor niet-tekenende familieleden (die kunnen tickets kopen via de site van het Archeon)!

Bij de entree van het museumpark geldt:

  • Museumkaart en Vriendenloterij VIP-kaart, ICOM-pas, EXARC-pas of Rembrandtkaart: toegang gratis
  • Heb je geen van deze kaarten, dan betaal je op vertoon van het Eventbrite-ticket het groepstarief van 15,50 euro (normale prijs 23,90 euro)

Tip: bij het Museumpark Archeon kun je de Museumjaarkaart kopen.

Let op: als je je hebt ingeschreven via Eventbrite, hoef je geen tijdslot te reserveren bij het park zelf; dat hebben wij al gedaan.

Dit lijkt op een urban sketcher uit de steentijd, maar deze man schraapt een dierenhuid schoon. Zijn prehistorische relax-stoel bleek een bootje te zijn.


Adresgegevens

Museumpark Archeon
Archeonlaan 1
2408 ZB Alphen aan den Rijn

Website: https://www.archeon.nl

Het eerste contact met het Archeon dateert alweer van een jaar geleden en hebben we te danken aan urban sketcher Anke van Doorne. Zij was aan het tekenen in het Archeon en dat viel Archeon-vrijwilliger en icoonschilder Jan de Frankrijker op. Dank je wel voor het leggen van het eerste contact!
Alle tekeningen in dit bericht zijn gemaakt door Roger Klaassen. Het was de bedoeling om de verkenning van het park met zijn tweeën te doen, maar corona gooide roet in het eten – anders hadden we jullie wat meer variatie kunnen bieden.