Op zaterdag 1 oktober organiseren we samen met Urban Sketchers Friesland een National Sketch Day in Leeuwarden. Eindelijk weer een Sketch Day in het noorden van ons land!

Leeuwarden heeft voor elk wat wils: een gezellige en kleurrijke binnenstad, grachten en kanalen met historische schepen, pleinen en nauwe steegjes, moderne hoogbouw… En niet alleen buiten, maar ook binnen is er van alles te zien: zo hebben we een aantal kroegen met interessante interieurs geselecteerd – lekker tekenen onder het genot van een hapje en een drankje. Kortom: er is eigenlijk geen goede reden om thuis te blijven op 1 oktober.

De Oldehove – de scheve toren van Leeuwarden, door Melda Wibawa.

Programma

  • vanaf 10.30 inloop bij Tresoar – op ongeveer 15 minuten lopen van de NS station Leeuwarden
  • 11.00 start van de dag
    Aansluitend gaan we tekenen. In de binnenstad zijn op een aantal plaatsen ‘posten’ waar de hele dag vrijwilligers aanwezig zijn. Ze kunnen je helpen, iets over de plek te vertellen of je simpelweg gezelschap houden. Deze bemande posten zijn ook geschikt bij regen. Zie hieronder voor een korte beschrijving van de posten.
    Op de plattegrond die je zult krijgen, staan ook nog veel andere leuke tekenplekken aangegeven, waaronder enkele interessante kroegen en musea.
    Er is ook de mogelijkheid om mee te doen aan het kunstproject ‘360 graden’ van Christiaan Afman. Zie hieronder voor meer informatie.
  • 15.30 – we verzamelen op het plein Oldehoofsterkerkhof, tegenover Tresoar. We verzamelen vroeger dan jullie gewend zijn, maar dat doen we voor een speciale reden. Ons plan is dat alle tekenaars vanaf de trap/tribune op het plein de scheve toren van Leeuwarden tekenen – de Oldehove. Daar maken we ook de groepsfoto en sluiten we dag af.
Het gebouw(tje) Utrecht, door Lia Hooijenga

De bemande posten

Er zullen vier posten zijn in Leeuwarden, waar de hele dag vrijwilligers aanwezig zullen zijn. Je hoeft dus nooit alleen te zijn in Leeuwarden. De posten liggen allemaal op loopafstand van elkaar en bieden allemaal beschutting bij nat weer.

Post ‘De Harmonie’ biedt uitzicht op een aantal versgeverfde, kleurrijke café’s. Vanaf deze café’s kijk je uit op het moderne theater ‘De Harmonie’.

Een eindje verderop staat het Fries Museum aan een ruim plein. Rond dat plein vind je café’s met terrassen en het statige gerechtsgebouw. Een mooi gezicht zijn een aantal oude cafés met daarachter de hoge, gladde torens van het stationsgebied.

Snelle schetsen van Lia Hooijenga van panden in de buurt van De Waag.

Weer een stukje verder is de volgende post, bij de Waag. Een prachtig gebouw op een aantrekkelijk langwerpig plein omzoomd met historische gevels en ook nog een stadsgracht… wat willen we nog meer?

De vierde post vinden we bij de oude gevangenis, de Blokhuispoort. De omgeving van de gevangenis is al leuk om te tekenen, maar de gevangenis zelf herbergt een aantal leuke verrassingen: leuke binnenpleinen en helemaal achterin creatieve winkeltjes. Her en der kun je ook wat drinken, en wie weet is er de mogelijkheid om een kijkje te nemen bij een heuse vinyl-perserij (dan weet je waar de elpees vandaan komen).

Nog eens de Oldehove – door Jesamine Totañes

Kunstproject ‘360 graden’ van Christiaan Afman

Christiaan Afman heeft een mooi kunstproject bedacht waar je aan mee kunt doen. Bij dit project gaat een groep tekenaars met Christiaan naar een standbeeld in Leeuwarden. De tekenaars gaan rondom het beeld staan, en tekenen het beeld vanuit hun standpunt: zo krijgen we een serie tekeningen van het beeld, elk vanuit een andere hoek.

Christiaan scant deze tekeningen en maakt er een filmpje van. Als alles goed gaat, is het resultaat een filmpje waarin we om het beeld heen lopen. Tijdens de voorbereiding van de Sketch day probeerden we het uit met negen tekenaars en dat filmpje zag er al mooi uit. In Leeuwarden willen we het met 25 tekenaars gaan doen – de overgangen zullen dan geleidelijker zijn.

Het resultaat van het experiment, gemaakt met negen tekenaars

Het is erg leuk om mee te doen en het kost je maar een uur! Christiaan neemt jullie vanaf het startpunt van de dag mee naar het standbeeld, een wandeling van ongeveer 15 – 20 minuten. Het tekenen zelf zal ongeveer 20-25 minuten duren. Al met al ben je een uur bezig en kun je daarna ergens anders in Leeuwarden gaan tekenen.

Tekenaars van elk niveau kunnen meedoen. Er zal staand getekend worden. Christian zorgt voor papier (A4), maar vraagt jullie om zelf een tekenbord/plankje (een stuk karton is al bruikbaar) en klemmetjes mee te nemen. Er wordt uitsluitend getekend met zwarte pen, fineliner of stift.

Wil je meedoen, moet je dat bij je inschrijving aankruisen. Er kunnen maximaal 25 tekenaars meedoen.

De tekenaars bij de proef…

Dineren

Tegenover het NS Station van Leeuwarden vind je het café-restaurant Proeflokaal Wouters. Zij bieden speciaal voor urban sketchers een eenvoudig menu aan, aanschuiven tussen 17.30 en 18.00 uur.

Zo kun je dineren voordat je weer op de trein springt.

Let op: reserveer zelf bij het restaurant via 058 – 213 36 68. Reserveer uiterlijk twee weken van tevoren (10 september). Vermeld bij je reservering dat je komt voor de urban sketchers dag.

Dit is een initiatief van Proeflokaal Wouters. Voor vragen over het menu en de voorwaarden kun je bij hun terecht.

Het NS-station, door Melda Wibawa

Bereikbaarheid

Startpunt en verzamelpunt van de dag liggen op ongeveer 15 minuten (1 km) lopen van NS Station Leeuwarden.

Parkeren kan in parkeergarages Oldehove (onder het plein bij de Tresoar) of Zaailand.

Inschrijven

Zoals gebruikelijk moet je ook voor deze National Sketch Day inschrijven via Eventbrite (inschrijving start 1 september om 19.00 uur en sluit op 28 september 16.00 uur – volg deze link). Je kunt hier ook aankruisen of je mee wilt doen met het project ‘360 graden’.

Team Leeuwarden tijdens de verkenning: Herma van Bolhuis, Jesamine Totañes, Christiaan Afman, Lia Hooijenga, Annet van den Oord, Roger Klaassen, Melda Wibawa en Annelies Darmstadt. Helaas afwezig wegens vakantie: Rienk Vlieger.