door Roger Klaassen

Afgelopen zaterdag kwamen 150+ urban sketchers bij elkaar in Amsterdam voor onze National Sketch Day. De tickets voor deze Sketch Day waren binnen een paar uur allemaal ‘uitverkocht’, een teken dat we allemaal weer toe waren aan een dagje samen tekenen.

Het was voor velen van ons een terugkeer naar de plekken waar we in 2019 het 10e International Urban Sketchers Symposium beleefden, en dat op de dag dat het 11e Symposium werd afgesloten in Auckland.

Museum Rembrandthuis

We organiseerden deze Sketch Day in samenwerking met Museum Rembrandthuis, en dan met name met Wim Schot van het museum. Samen met hem bedachten we dat het mooi zou zijn als we in de voetstappen zouden treden van Rembrandt. Er zijn 11 schetsen van de stad bekend van Rembrandt, en die vormden de rode draad voor deze dag.

Robert Huls was namens de Amsterdam Urban Sketchers één van de organisatoren van de dag. Hij zorgde voor een enthousiast team van vrijwilligers. Robert maakte deze vlotte, losse schets van het Rembrandthuis.


Perla Messina tekende ook het Rembrandthuis, en zij werkt juist heel precies. Perla is afhankelijk van haar speciale fiets, die helaas niet mee kan in de trein. Daarom kan ze vrijwel nooit meedoen aan National Sketch Days. Gelukkig kan dat in haar woonplaats Amsterdam wel en we zijn dan ook blij dat ze er bij was.


Three Sisters

We werden ’s ochtends ontvangen door de mensen van Three Sisters aan het Rembrandtplein. Wij vragen altijd flinke actie van het personeel: in een half uur komen 150 mensen binnen, die koffie of thee willen. Bedankt, Three Sisters!

Tineke Vervoorn ging ’s middags nog eens terug naar Three Sisters. Om er te schuilen voor de regen, maar waarschijnlijk ook voor het sfeervolle decor.


Workshop ‘Arceren als Rembrandt’

Letty van Drie verzorgde de workshop ‘Arceren als Rembrandt’. Aan de hand van het grafische werk van Rembrandt gaf zij de tekenaars aanwijzingen en tips om een tekening eens anders aan te pakken.

Letty aan het werk tijdens haar workshop met een aandachtige groep urban sketchers. (Foto: Carla van der Kroef)


Letty ken ik als een heel snelle tekenaar. Het verbaast me dan ook niet dat zij na haar workshop nog een behoorlijk aantal schetsen maakte, zoals deze prachtige aquarel.


Workshop ’17e eeuwse tekenmaterialen’

Het Rembrandthuis verzorgde drie keer de workshop ’17e eeuwse tekenmaterialen’. Berdien Nieuwenhuizen liet ons kennis maken met bister, conté krijt, met rietpen en een veer en een soort krijt met de prachtige naam rötel.

Aan de hand van tekeningen van Rembrandt of het uitzicht vanaf het balkon van het Rembrandthuis konden de tekenaars het materiaal uitproberen.

Dankzij Linda Toolsema kunnen we allemaal even zien welke verschillende materialen er gebruikt werden in de 17e eeuw.


Rieke Pronk ging op het balkon van het Rembrandthuis aan de slag met het uitzicht op de Zuiderkerk. Prachtig!


Tekenen op Zaal

In het Museum Rembrandthuis is het druk op zaterdagen, zker na de heropening op 18 maart. Gelukkig mochten er toch een aantal tekenaars tekenen ‘op zaal’.

Linda Weijters maakte deze tekeningen in haar heldere stijl. Ze tekende samen met haar vader Jan in de zalen van het Rembrandthuis. Ze vonden het wel spannend: als urban sketchers zijn ze wel omstanders gewend, maar in een museum zijn de omstanders ook echt kijkers. Duser was een zekere druk om te presteren!


Post Anthoniesluis

Tijdens de Sketch Day waren er drie posten: plaatsen waar Rembrandt tekende, maar – belangrijker – de hele dag (in elk geval tot het begon te regenen) vrijwilligers aanwezig waren om mensen te helpen, wat ter vertellen en ook voor de gezelligheid.

Mireille van Zomeren maakte deze prachtige schets van het uitzicht vanaf de Anthoniesluis, een uitzicht dat Rembrandt ook tekende. Eerlijk gezegd is de Montelbaanstoren op Mireilles schets beter herkenbaar dan op die van onze illustere voorganger.


Post Doelenhotel

Een andere post was op de Kloveniersburgwal, tegenover het Doelenhotel. Op deze plek stond in Rembrandts tijd het gebouw van de Koveniers, de opdrachtgevers voor de Nachtwacht. Waarschijnlijk schilderde Rembrandt de Nachtwacht ter plaatse.

Tijdens onze verkenning van de locaties van Rembrandt, was onze inschatting dat niet veel tekenaars zich zouden wagen aan het tekenen van het Doelenhotel zelf. Saskia Huijzendveld durfde het aan en maakte deze schets. We zien de regenbui al aankomen!


Post Blauwbrug

De derde post was naast de Blauwbrug. Die brug bestond nog niet in Rembrandts tijd: de stad hield hier op. De Amstel werd elke avond afgesloten. Rembrandt tekende het uitzicht over de Amstel vanaf deze plek, in zijn tijd was dat een blik over het platteland.

Nathalia van Eijsden maakte een mooie, heldere schets van de Blauwbrug. En wie is toch die man rechts? Vast geen willekeurige voorbijganger…


Ellen Schoumacher maakte een schets met de hele Blauwbrug er op, met zijn indrukwekkende lantaarns. Ellen maakte een beginnetje met de kleur toen de regen inviel. Ze vraagt zich af of ze de tekening alsnog moet afmaken – mijn advies: niet doen, het onaffe vertelt ook het verhaal van de dag.


We blijven nog even op de Blauwbrug met deze tekening van Gwen Glotin. We zijn heel blij dat Gwen na een lange, ellendige periode van ziekte weer langzaam opkrabbelt en de moed had om weer met ons mee te doen. Ze hield het de hele dag vol, een overwinning op zich!


Regen

Rond half twee begon het te regenen. Gelukkig zijn er in Amsterdam genoeg plekken om te schuilen voor de regen.

Peer Wolkers zag een open rondvaartbootje voorbij komen waar men was voorbereid op de regen.


Annet van den Oord tekende deze dames onder de luifel van Café De Sluyswacht. De dames werden ook getekend door Annelies Darmstadt en mij. Toen we opstonden om te vertrekken, werden alle tekeningen gefotografeerd – we hebben er fans bij gekregen.


Bijzonder

Ik pikte nog een paar tekeningen op van afgelopen zaterdag, gewoon omdat ze zo bijzonder zijn.

Ingrid Terpstra maakte een dag voor de Sketch Day al een collage met stukken gekleurd papier. In Amsterdam ging ze vervolgens op zoek naar gevels die daarbij pasten. Voor de tekening links vond ze die bij de Blauwbrug, bij de tekening rechts een eindje verderop aan de Amstel. Bij het maken van die tekening kreeg ze koffie aangeboden van een aardige woonbootbewoner. Ingrid tekent met vulpen over haar collage en gebruikt dan nog aquarel, brushpen en witte gelpen.


Evelien Weijmer maakte haar tekening ook op een manier die je niet zo vaak ziet. Van tevoren maakte zij een groot rood vlak in haar schetsboek, met rode inkt. Zaterdag maakte ze op dat vlak een tekening met neo-colorkrijtjes. Het resultaat is deze levendige, kleurrijke tekening.


En wat te denken van deze tekening van Katherina, de jongste deelneemster (9 jaar) van afgelopen zaterdag? Een bruggetje met drie bogen, een rijtje huizen en heel veel ramen – kan het Amsterdamser?

Vrijwilligers

Zoals altijd kan een Sketch Day niet zonder de inzet van vrijwilligers. Namens onze partner Winsor & Newton konden we ze bedanken met een mooie set tekenmaterialen. Hartelijk dank aan de Amsterdam Urban Skethers: Boukje, Letty, Dick, Maud, Robert, Elise, Evelien en Ans!

Groepsfoto

Aan het eind van de dag was het tijd voor de gebruikelijk groepsfoto. Een grote groep had de regenachtige middag doorstaan – en dan weten we dat een flink aantal mensen het fotomoment door omstandigheden en vertragingen heeft gemist.

Donaties

Aan het begin van de Sketch Day legden we uit dat ook voor Urban Sketchers Nederland de kosten zijn gestegen. Onze penningmeester Annelies krijgt de begroting voor 2023 niet rond. We willen graag vasthouden aan het principe dat deelname aan onze Sketch Days gratis blijft – laagdrempeligheid en toegankelijkheid zitten in ons DNA.

Tijdens de Sketch Day konden jullie via een betaalverzoek financieel steunen en velen van jullie hebben dat ook gedaan: hartelijk dank!

Als je ons wil steunen, kan dat door een donatie over te maken op rekening NL47 SNSB 0705 7388 17, ten name van ‘Stichting Urban Sketchers Nederland’. Je kunt ook bovenstaande QR-code scannen en je komt dan op een pagina van de SNS-bank met een betaalverzoek – het bedrag mag je zelf invullen.

Nog even wat extra uitleg: Stichting Urban Sketchers werkt uitsluitend met vrijwilligers. Dankzij onze partners Gerstaecker en Winsor & Newton kunnen we onze Sketch Days organiseren. We maken kosten voor de ontvangst met koffie en thee, voor het drukken van de plattegronden, voor aanschaf van materialen voor workshops, het beheer van onze website (denk aan beveiliging), een verzekering, etc. Vrijwilligers krijgen een reiskostenvergoeding, maar de meesten zien hier van af.

Bedankt

We bedanken nogmaals onze vrijwilligers, die we hierboven al noemden! We bedanken Letty van Drie voor het verzorgen van haar workshop. We bedanken Museum Rembrandthuis voor de samenwerking – ik wil met name Wim Schot en Berdien Nieuwenhuizen noemen. Ik bedank natuurlijk ook mijn mede-bestuursleden Annelies, Annet en René. En ten slotte wil ik alle deelnemers bedanken: jullie waren enthousiast, lieten je niet kisten door het slechte weer en waren zoals altijd weer flexibel en vergevingsgezind waar de organisatie soms een steekje liet vallen.

Tot in Den Bosch!