1 en 2 juli 2023 organiseert Urban Sketchers Nederland samen met Peer Wolkers een Sketch Weekend in Den Bosch.

Welkom in deze eeuwenoude binnenstad vol historische steegjes. Welkom bij rauwe industriële hotspots op de Tramkade. Op de Binnendieze in een bootje onder de huizen door. Welkom in de vele restaurants in onder andere de Korte Putstraat en de gezellige cafés in de Uilenburg, in de geboorteplaats van Jheronimus Bosch.

Triniteitstraat door Peer Wolkers


HET PROGRAMMA

VRIJDAG: VOOR DEGENEn DIE DEZE DAG AL IN DE STAD ZIJN

Om 16.00 uur is er een mogelijkheid om samen te schetsen bij de Tramkade, kleurrijke hotspot met een industrieel randje: Tramkade is het voormalige terrein van Mengvoederfabriek De Heus en staat vol markante silo’s en industriële gebouwen. Daar waar meer dan 100 jaar lang een meel- en diervoederfabriek in bedrijf was, ontstaat nu de nieuwe culturele hotspot Tramkade in de Spoorzone van ‘s-Hertogenbosch.

Den Bosch door Annelies Darmstadt


ZATERDAG

 • Vanaf 10.30 inloop bij café Haar naam is Lola (nabij de Sint Jan) – op ongeveer 15 minuten lopen van de NS station
 • Na een korte intro: 11.00 start van de dag
  We gaan tekenen “Rond de Sint Jan”. De grote kathedraal met eromheen volop terrasjes. Aan de achterzijde een klein, rustig pleintje. Of ga opzoek naar “In den boerenmouw”, een klein steegje dat een doorkijk geeft naar de Sint Jan.
  Er zal een post zijn aan de zijkant van de Sint Jan waar de hele dag vrijwilligers aanwezig zijn. Ze kunnen je helpen of je simpelweg gezelschap houden.
 • Rond 11.30 uur starten de workshops (zie meer informatie over de workshops hieronder. Voor de workshops kun je bij inschrijving een ticket reserveren)
 • 15.30 uur: verzamelen op de Parade bij de Sint Jan. We maken hier een groepsfoto en sluiten de dag af met een show and tell.

ZONDAG

 • Vanaf 10.30 inloop Haar naam is Lola (nabij de Sint Jan) – op ongeveer 15 minuten lopen van de NS station
 • Na een korte intro: 11.00 start van de dag
  We gaan tekenen “Rond de markt”. Historische panden, mensen die gaan shoppen, terrassen, voldoende keuze voor een uitdagend onderwerp.
  Er zal een post zijn aan de voorzijde van het stadhuis, waar de hele dag vrijwilligers aanwezig zijn. Ze kunnen je helpen of je simpelweg gezelschap houden.
 • Rond 11.30 uur starten de workshops (hiervoor kun je bij inschrijving een ticket reserveren)
 • 15.00 uur: verzamelen bij Bolwerk voor een groepsfoto. We sluiten de dag af met een show and tell.
 • Voor degene die nog een lege pagina in hun schetsboek hebben of geen genoeg kunnen krijgen van Den Bosch is er de mogelijkheid nog even door te schetsen. We gaan hiervoor naar de banken bovenop Het Bolwerk, Sint Janssingel 25. Hier kunnen we rond het water het weekend afsluiten.

Uilenburg door Peer Wolkers


INSCHRIJVEN

Zoals gebruikelijk moet je ook voor dit weekend inschrijven via Eventbrite, volg deze link. Inschrijving start 24 mei 2023 om 19.00 uur. Ook is het mogelijk om hier te kiezen voor deelname aan een workshop.


WORKSHOPS

Er zullen in het Sketch Weekend drie workshops worden gegeven:

 • Perspectief – door Rene Fijten
 • Tekenen met zwarte inkt en stokjes – door Rob van Roon
 • Explore KLEUR, over het werken met Neocolor II waspastels – door Nino van Vuuren

Lees hieronder meer informatie over de workshops.

Perspectief door Rene Fijten (zaterdag en zondag)

Een tekening van Rene Fijten

Rene Fijten is een ‘oude bekende’ en bestuurslid van Stichting Urban Sketchers Nederland. Hij heeft jarenlange ervaring als urban sketcher en als workshopinstructeur. Een nadere introductie lijkt ons niet nodig.

De workshop van Rene is gericht op beginnende urban sketchers die meer willen weten over perspectief.

Deelnemers nemen hun eigen tekenmaterialen mee – potlood of pen, papier en je kunt mee doen!


Schetsen met zwarte inkt en stokjes door Rob van Roon (zaterdag en zondag)

Tekening van Rob van Roon

Rob van Roon tekent al ruim twintig jaar buiten. Hij woont in de Betuwe en heeft daar een eigen atelier. Hij is lid van de kunstenaarsvereniging ‘De Werkplek’. Rob van Roon verzorgt in Den Bosch een workshop voor urban sketchers die eens aan de slag willen gaan met een bijzonder – maar tegelijk ook heel gewoon – tekengereedschap: stokjes! Rob van Roon maakt er prachtige tekeningen mee en hij geeft je de mogelijkheid om er zelf eens mee aan de slag te gaan.

Deelnemers aan de workshop krijgen een flesje met Oost-Indische inkt en een puntig stokje. Daar gaan we mee schetsen. Zo maken we mooie, maar niet erg nauwkeurige lijnen. Met de zijkant van het stokje kun je grijstinten maken door over het papier te schrapen.

In deze workshop maken we spontane, energieke tekeningen met een goede compositie en een krachtige zwart – grijs – witverdeling. Het stadsbeeld waar we naar kijken is een aanleiding om aan de slag te gaan, maar we gaan het niet compleet en gedetailleerd weergeven. We tekenen wat we kunnen gebruiken.

Voor dat we aan de slag gaan maken we een paar compositie schetsen op creditcard formaat. De beste compositie gaan we uitwerken. Bovenstaande tekening illustreert dat: het ritme van de torens bepaalt de compositie. In de voorgrond is veel weggelaten.

Materiaal

Rob zorgt voor zijn workshops voor het materiaal: stokjes, inkt in flesjes.

Zelf meenemen: papier – zorg voor wat groter formaat papier, liefst A3! Neem ook een pen/stift en wat kleiner papier mee om de kleine compositieschetsjes te maken.


EXPLORE: Kleur! – Neocolor door Nino van Vuuren (alleen op zondag)

>> English intro to this workshop: see below or click here.

Tekeningen van Nino van Vuuren

Nino van Vuuren is al van jongs af aan creatief bezig en heeft zich op verschillende manieren uitgedrukt, onder andere in muziek, kunst, acteren, poëzie, naaien, koken en zelfs mozaïeken. Nadat ze beiden kunst en muziek op de middelbare school als vak had, besloot ze muziek te gaan studeren aan de universiteit, om een decennium later terug te keren naar het maken van kunst.

In 2016 veranderde een bezoek aan zowel het Van Gogh als het Rijksmuseum op dezelfde dag haar relatie met kunst volledig. “Ik realiseerde me dat ik de wereld om me heen veel dieper kon ervaren door te tekenen wat ik zag. Die dag begon mijn reis met urban sketching echt, ook al wist ik nog niet dat het zo heette.”

Een jaar later deed ze mee aan haar eerste officiële urban sketching event – de Nationale Schetsdag in Haarlem, en sindsdien heeft ze altijd een schetsboek bij zich.

EXPLORE: Kleur! – Neocolor II wateroplosbare waspastels gebruiken

Wil je meer kleur in je schetsen gebruiken, maar vind je het lastig of heb je er moeite mee? Kijk je naar je doos met kleuren en weet je gewoon niet waar je moet beginnen? Wateroplosbare waspastels zijn het perfecte medium om je over die drempel te helpen.

In deze workshop gaan we kijken naar verschillende manieren waarop je Neocolor II wateroplosbare waspastels kan gebruiken. Via een reeks oefeningen en begeleide experimenten verkennen we kleur en hoe om kleuren te kiezen voor je schets; alsook lijn, textuur en markering; toonwaarden en contrast. Het doel is meer kleurmogelijkheden toe te voegen aan je beeldtaal en je kleurgrenzen op te rekken.

Materialen

Deelnemers aan de workshop moeten de volgende materialen meenemen:

 • 10 tot 20 Neocolor II wateroplosbare waspastels. (Zie deze video voor tips bij het kiezen van een set Neocolors).
 • A5, A4 of A3 schetsboek en/of papier. Papier moet glad zijn of met een fijne korrel en minstens 140 g/m². (Zie deze video voor tips over het kiezen van papier.)
 • Een paar vellen kopieerpapier
 • Penseel maat 8, 10 of 12
 • Water en waterhouder
 • Optioneel: waterpenseel
 • Er zijn enkele Neocolors tijdens de workshop beschikbaar om mee te werken

EXTRA TIPS VOOR EEN MOOI WEEKEND

DINEREN

Den Bosch staat bekend om zijn Bourgondische gastvrijheid. Het is dan ook aan te raden wanneer je wil dineren ruim vooraf te reserveren. Tips van een local:

Voor een minder uitgebreid diner kun je plaatsnemen bij de terrassen aan de Parade of aan de Markt. Of laat je verrassen bij De Stip in de Uilenburg

BEREIKBAARHEID

Café Haar naam is Lola, Kerkstraat 63A (nabij de Sint Jan), ligt op ongeveer 15 minuten lopen van de NS station. Ben je niet goed ter been dan kun je op het voorplein van het station instappen in een busje van de Blauwe Engelen. Zaterdags rijden de busjes van 10 tot 17 uur. Op zondag rijden de busjes van 11 tot 16 uur. Stap uit bij halte het Noordbrabants museum. Van daaruit is het slechts 2 minuten lopen.

Kom je met de auto, dan is Transferium de Vliert of Pettelaarpark een aanrader: je parkeert hier je auto en stapt in de bus voor een korte rit. Stap uit bij de Sint Jan. (dagprijs per auto + bus € 4,80).

Heb je tijd over, breng dan eens een bezoek aan:

 • De Sint-Janskathedraal, de trots van Den Bosch! Ben je in de stad, bezoek dan zeker deze bijzondere, gotische kerk. De torens reiken overal bovenuit. Tip: de avontuurlijke klim https://www.sint-jan.nl/klim
 • Het huis van Bosch In dit voormalige woonhuis-atelier waar de wereldberoemde Bossche kunstenaar Jheronimus Bosch een groot deel van zijn jeugd heeft gewoond en gewerkt, is een authentieke herinneringsplek ingericht. Een spannend en bijzonder verhaal over deze visionaire kunstenaar in het huis waar hij ruim vijf eeuwen geleden heeft gewoond.
 • Het Noordbrabants Museum: duik in “het verhaal van Brabant” en laat je inspireren door de meesterwerken van Van Gogh
 • Het Design Museum: met onder andere de tentoonstelling “de vormgeving van de vooruitgang”
 • Of bezoek een klein museum: Museum Slager. Je krijgt hier een uniek inkijkje in het leven en werk van een schildersfamilie: de familie Slager in ‘s-Hertogenbosch. Met acht schilders zie je een interessante ontwikkeling in de schilderkunst gedurende drie generaties. En niet te vergeten, een boeiend beeld van het culturele en sociale leven in ‘s-Hertogenbosch tussen 1840 tot einde van de 20ste eeuw.
 • De Moriaan, het oudste bakstenen woonhuis van Nederland. Het gebouw dateert uit het begin van de 13e eeuw en kijkt uit over het hart van de stad: de Markt.

Het logo voor het Sketch Weekend is gemaakt door Peer Wolkers. Als onderwerp koos hij voor Jeroen Bosch, de bekendste schilder die Den Bosch ooit heeft gekend. Of Jeroen Bosch ooit tekeningen maakte die we nu zouden beschouwen als ‘urban sketch’ is niet bekend, maar vanaf zijn sokkel op de Markt in Den Bosch zal hij met genoegen ons gekrabbel observeren.


English intro to the workshop of Nino van Vuuren

EXPLORE: Colour! – Using Neocolor II water-soluble wax pastels

Nino van Vuuren has been on a creative pursuit since childhood and have been expressing herself through a range of mediums including music, art, acting, poetry, sewing, cooking and even mosaics. After balancing art and music throughout high school she decided to study music at university, only to circle back to making art a decade later.

In 2016, a visit to both the Van Gogh and Rijksmuseum on the same day changed her relationship with art completely. “I realised that I could get a much deeper experience of the world around me by drawing what I am seeing. That day my journey with urban sketching truly started, even though I did not yet know that that was what it was called.”

A year later she joined her first official urban sketching event – the National Sketch Day in Haarlem, and has been carrying a sketchbook ever since.

Would you like to use more colour in your sketches, but find it difficult or scary? Do you look at your box of colours and just don’t know where to start? Water-soluble wax pastels is the perfect medium to help you cross that threshold.

In this workshop we will be looking at different ways to use Neocolor II water-soluble wax pastels. Through a series of exercises and guided experimentation, we will explore colour and how to choose colours for your sketch; line, texture and mark making; tonal values and contrast. The aim is to add more colour possibilities to your visual language and stretch your colour limits.

Materials

Workshop participants need to bring along the following materials:

 • 10 to 20 Neocolor II watersoluble wax pastels. (See this video for tips on selecting a set of Neocolors.)
 • A5, A4 or A3 sketchbook and/or paper. Paper should be smooth or with fine grain and at least 140gsm. (See this video for tips on choosing paper.)
 • A few sheets of copy paper
 • Size 8, 10 or 12 paintbrush
 • Water and water holder
 • Optional: waterbrush
 • Some Neocolors will be available to work with during the workshop