door Mahsa (@paintingsbymahsa)

Mahsa is een jonge landschapsschilder, ze woonde op veel verschillende plekken in de wereld en kwam tien jaar geleden voor haar studie naar Eindhoven. Een jaar is Mahsa begonnen met urban sketching en ze is er erg enthousiast over. Sinds het begin van dit jaar is Mahsa een blog begonnen, waarin ze schrijft over haar artistieke twijfels en besluiten en waarin ze mooie tips deelt. Mahsa heeft zich voorgenomen om ook over urban sketching te gaan schrijven, en wij gaan Nederlandse vertalingen daarvan op onze website plaatsen. Wie weet wat voor moois daaruit gaat voortkomen!

Read the English edition of this article on Mahsa’s blog.

Mahsa (foto door Jorine de Koning)


Vorig jaar voelde ik, na de lockdowns en een gebrek aan contact tijdens de corona-pandemie, de behoefte om op zoek te gaan naar verbinding met andere creatievelingen. Ik besloot om ‘urban sketching’ op te pikken als een nieuwe hobby. In dit artikel wil ik je graag meenemen naar mijn ervaringen en de drie belangrijkste ’take-aways’ van mijn ontdekkingstocht als urban sketchers.

Hoe kwam ik terecht bij urban sketching?

Tot een jaar geleden schilderde ik vooral alleen in mijn kleine atelier thuis en had ik uitsluitend contact met andere kunstenaars via mijn sociale media accounts. Ik gebruikte voornamelijk olieverf, acrylverf en aquarel en schilderde landschappen, waarbij ik net deed of ik de gebouwen en mensen op mijn voorbeeldfoto’s niet zag. Op een dag kwam ik toevallig de aankondiging van een evenement tegen dat ‘National Sketch Day Eindhoven’ heette; een dag waarop urban sketchers samenkomen en hun omgeving tekenen. Eerlijk gezegd: dit was niet mijn idee van hoe je kunst moet maken. En waarom niet? – vooral omdat ik nooit eerder meedeed aan zo’n activiteit en ik dus ook niet wist of dit iets voor mij zou zijn. Ook het idee om buiten te schilderen met allerlei omstanders maakte mij een beetje angstig.

Hoe dan ook, ik had geleden onder alle lockdowns en ik besloot de stap te wagen en me in te schrijven voor de Sketch Day. Ik deed wat onderzoek naar de materialen die ik nodig zou hebben en bezocht mijn favoriete kunstmaterialenwinkel.

Mijn eerste urban sketchers materialen – mei 2022


De Sketch Day brak aan. Ik had verwacht een groep van 20-25 mensen te ontmoeten, maar ik kwam terecht in een diverse groep van zo’n 130 mensen, die gezellig met elkaar aan de praat waren, koffie dronken en hun schetsboeken aan elkaar doorgaven. Ik werd erdoor overvallen want ik had niet verwacht dat, in zo’n klein landje, zo veel mensen dezelfde hobby en passie delen! Ik kende er niemand, maar iedereen verwelkomde de nieuwkomers en beginners. Ik had ingeschreven voor een workshop van Marlon Doomen, die ons leerde te genieten van het proces van tekenen en de foutjes die we maakten in onze schetsen te omarmen. Zo moedigde ze ons aan om meteen met fineliner te tekenen in plaats van eerst met een potlood. Voor veel tekenaars, voor mijzelf ook, geeft het nogal wat druk en angst om aan een eerste pagina van een nieuw schetsboek te beginnen. Ik noem het het ‘wat als ik het verknoei’-effect. Toch volgde ik Marlons advies maar op en maakte met fineliner de onderstaande schets.

De eerste schets in mijn schetsboek en een foto van de plek, nadat ik Marlons workshop had gevolgd tijdens de National Sketch Day in mei 2022


Gedurende de dag begreep ik dat er verschillende lokale urban sketchersgroepen actief zijn in Nederland. Gelukkig voor mij, is er een actieve groep in Eindhoven die elke eerste zaterdag van de maand een bijeenkomst organiseren! Tot dan wist ik nog niet of ik verder zou gaan met urban sketching, maar de ontmoetingen met mensen en ’the feel and vibe’ was zo goed dat ik het wel weer eens wilde proberen. Zoals je op mijn schets hierboven kunt zien, was ik een echte beginner, maar ik nam me voor om te blijven meedoen met de groep en om te leren en mezelf te verbeteren, maar vooral om deel te worden van een gemeenschap.

National Urban Sketching Day in Eindhoven — mei 2022


Sindsdien heb ik veel van de maandelijkse bijeenkomsten in Eindhoven en National Sketch Days op andere plekken in Nederland meegemaakt. Ik organiseerde zelfs de 26e bijeenkomst van de Eindhovense groep, en daarin bezochten we het PSV Stadion en het Microlab, met een geweldig uitzicht over de stad.

De drie dingen die ik hiervan meeneem – mijn ’takeaways’

Wat ik geleerd heb vanaf ik deze mooie ontdekkingstocht begon:

1
Het is een gelegenheid om iets nieuws te proberen – buiten tekenen of schilderen, omringd door mensen, terwijl mijn kostbare tekenmaterialen op de grond of in het gras lagen, het was voor mij iets nieuws waaraan ik moest wennen. Vogels en insecten die door mijn verf wandelen is zeker niet wat ik had verwacht. In de loop van de tijd heb ik geëxperimenteerd en een manier gevonden die voor mij comfortabel voelt. Ik ben langzamerhand de richting op gegaan van reisvriendelijkere materialen, zowel wat maat als gewicht betreft. Al met al ben ik veel aan het leren en wil ik mezelf graag verder ontwikkelen.

2
Je reist rond en ontdekt nieuwe plaatsen – De Stichting Urban Sketchers Nederland organiseert enkele National Sketch Days per jaar. De laatste werd gehouden in Amsterdam, de volgende zal plaatsvinden in het prachtige Den Bosch. Hierdoor ben ik naar verschillende plekken in Nederland gereisd, die je dan door een andere bril bekijkt. Ik neem mijn tekenspullen nu ook mee als ik op reis ben in het buitenland om me te verdiepen in de lokale architectuur en stadsgezichten.

3
Je ontmoet inspirerende en getalenteerde mensen vanuit de hele wereld – Door mee te doen aan de maandelijkse tekenbijeenkomsten in Eindhoven en de landelijke dagen heb ik de gelegenheid gehad om een fijne, getalenteerde en inspirerende groep kunstenaars te ontmoeten. Wil je eens meedoen maar weet je niet of er een groep actief is in jouw stad – kijk dan eens op deze pagina. Ga je naar het buitenland – bezoek dan de website van de internationale Urban Sketchers- organisatie, waar je meer dan 390 groepen kunt vinden. De kans is groot dat je andere schetsers kunt vinden, waar je ook maar heen gaat.


Ik hoop dat ik je, door mijn ervaringen van het afgelopen jaar te delen, heb kunnen inspireren om de stap te nemen en urban sketching uit te proberen. De eerste stap is het lastigst, maar ik kan je verzekeren dat het de moeite waard is!

Ten slotte laat ik je nog een paar schetsen van het afgelopen jaar zien. Nu en dan laat ik het proces en de uiteindelijke tekeningen zien op mijn instagram-pagina. Kom eens langs!!

Van links naar rechts: Eindhoven, Duitsland, Amsterdam


Vertaling: Roger Klaassen (hier en daar heb ik Mahsa wat gecorrigeerd ten opzichte van het Engelstalige origineel waar het de organisatie van Stichting Urban Sketchers Nederland en de lokale groepen betreft).