door Roger Klaassen

Het afgelopen weekend kwamen ruim 150 tekenaars bij elkaar in Den Bosch voor ons Sketch Weekend. Ik verzamelde een aantal tekeningen en foto’s om terug te kijken op een geweldig weekend.

Vrijdag 30 juni

Op 30 juni begon voor enkele schetsers die al in Den Bosch waren het Sketch Weekend aan de Tramkade. Tussen de oude fabriekspanden en silo’s waren ook enkele leuke terrasjes te vinden.

Marijke Zweed-Koning was met haar twee dochters op de Tramkade en tekende de kleurrijk beschilderde silo’s van een voormalige voederfabriek.


Zaterdag 1 juli

De zaterdag begon met een lichte motregen. Het was wel mogelijk om buiten te tekenen, maar het papier werd klam en verf droogde snel. Centraal punt van de zaterdag was de Sint Jan, een tekenkundige uitdaging!

Om het tekenen van de Sint Jan aan te pakken, lag er een tekentip klaar bij de vrijwilligers op het plein bij de Sint Jan. De tip was om een aantal kaders te tekenen op je vel papier, en die te ‘vullen’ met details van de Sint Jan. Letty van Drie nam deze tip ter harte en tekende een vel met kadertjes helemaal vol – het resultaat doet een beetje denken aan een glas-in-lood raam.


De tekening van Minny Timmer tekende ook een deel van de Sint Jan. De kathedraal heeft een wirwar aan details waar je makkelijk de weg in kwijtraakt, maar Minny slaagde er in een vrij heldere tekening te maken.


Er waren ook dappere tekenaars die het hele beest aanvielen. Eén daarvan is Maarten de Kok die de Sint Jan in trefzekere lijnen op papier kreeg.


Vanwege de regen zochten veel tekenaars een schuilplek in de Sint Jan. Annette Valsveld maakte haar tekening op gekleurd papier met pen en krijt – het geeft een mooi kleurcontrast.


Melda Wibawa ging met gouache (plakkaatverf) aan de slag en maakte deze fantastische schets. Het maakt nieuwsgierig naar de workshop die zij zal verzorgen tijdens onze Sketch Day in Assen van 30 september.


Arnold Vermeeren had ’s ochtends de workshop ‘Tekenen met stokjes’ van Rob van Roon gevolgd en bracht het geleerde in de parktijk in de Sint Jan. Op een ogenschijnlijk eenvoudige manier weet Arnold diepte te suggereren door knap gebruik van licht en donker.


De dag werd afgesloten met een korte ’tentoonstelling’ in de Grote Kerk – op het laatste moment nog geregeld door Annet (foto: Jolanda Huiberts). Bedankt aan de mensen van de Grote Kerk!

Workshops

Tijdens het weekend werden er drie workshops gegeven. We hoorden en lazen veel enthousiaste verhalen over de workshops, zowel van deelnemers als van de instructeurs.

Tekenen met stokjes (Rob van Roon)

Rob van Roon ging niet simpelweg met stokjes aan de slag, maar hij besteedde ook veel aandacht aan het kiezen van een mooie compositie, en dat was ook te zien aan de resultaten. Op deze tekening van Gertjan Velthuizen bijvoorbeeld.


De deelnemers en Rob (tweede van links) poseren met hun tekeningen na de workshop van zondag (foto: Annet van den Oord).


Perspectief (Rene Fijten)

Perspectief, het blijft voor veel urban sketchers een moeilijk te kraken puzzle. Dat is duidelijk te zien op deze foto, waar Rene Fijten de beginselen van perspectief uitlegt (foto: Ruud Otten).


Kleur! (Nino van Vuuren)

Nino van Vuuren gaf een inspirerende workshop over kleur, waarbij de deelnemers werkten met Neocolor-krijtjes van Caran d’Ache. Op deze foto van Jolanda Huiberts zien we de kleurrijke resultaten van de workshop.


Nino in actie voor haar groep cursisten. Kennismaking met een nieuw materiaal en uitdagingen op het gebied van kleur – een mooie workshop!


Zondag 2 juli

Waar de zaterdag een grijze, natte dag was, daar was de zondag zonovergoten. Het centrale punt van de dag was de Markt. Naar alle kanten was het daar mooi, dus veel tekenaars bleven de hele dag op dezelfde plek en hoefden hun stoeltje slechts een kwartslag te draaien voor weer een nieuwe tekening.

Opdracht: tel de tekenaars op deze foto van Annet van den Oord.


De tekening van Marc Decoux laat zien hoe mooi zwart-wit kan zijn. Door de lijndikte te variëren weet Marc een gevoel van diepte te suggereren in zijn tekening.


Dineke Romeijn tekende de tekenaars die zich op de markt hadden verzameld. Rond de waterput en aan de voet van het standbeeld van Jeroen Bosch, en daartussenin: overal zag je urban sketchers!


De zonnige dag spat van het papier op deze kleurrijke schets van (de al even zonnige) Fairouz Nasr.


Mislukte tekeningen bestaan niet, zo hoor je vaak (ik hoor het mezelf zeggen). Kitty van den Heuvel is het daar niet mee eens: over de tekening van de Sint Jan die ze zaterdag maakte, tekende ze op zondag gewoon een nieuwe tekening van het Stadhuis.


Liesbeth van der Burgh maakte een mooie impressie van de dag in een aantal kleinere tekeningen. De afwisseling van kaders en vrijstaande tekeningen en gekleurde en ongekleurde tekeningen maken er een interessant geheel van.


Mireille van Zomeren zocht een plekje op buiten de Markt en maakte deze prachtige tekening van een prachtig plekje aan het water in Den Bosch.


De dag werd afgesloten met een ’tentoonstelling’ in de open lucht op Het Bolwerk (foto: Peer Wolkers).

Groepsfoto

Het is traditie om de schetsdagen af te sluiten met een groepsfoto. Sas Kia laat zien dat het ook anders kan (het duurt alleen wat langer).


De groepsfoto van zaterdag (foto: Annet van den Oord)


De groepsfoto van zondag (foto: Annet van den Oord)

Bedankt

Winsor & Newton stelde een mooie set Promarkers beschikbaar om onze vrijwilligers en workshopinstructeurs te bedanken. Ellen Schoumacher en Mihaele Ogescu waren er blij mee.


Ik wil graag een aantal mensen bedanken. Ik begin met Peer Wolkers – hij stelde samen met Annet van den Oord het programma van het weekend samen en hij tekende het logo en de plattegrond. Hartelijk dank! Ik bedank de drie workshopinstructeurs: Nino van Vuuren, Rob van Roon en Rene Fijten. De vrijwilligers die de posten bemanden, en er zo zorg voor dragen dat niemand zich alleen hoeft te voelen op onze Sketch Days: Ellen, Mariëlle, Els, Mihaela, Arianne en Josje – allemaal bedankt. Ik bedankt mijn medebestuursleden: Annet van den Oord, die het Sketch Weekend grotendeels organiseerde, Annelies Darmstadt, die zorgde voor de financiën en Rene Fijten, die een workshop verzorgde. En ten slotte wil ik alle deelnemers bedanken voor jullie enthousiasme en energie, en ook voor jullie gulle donaties.