door Mahsa (@paintingsbymahsa)

Nog een verslag van het Sketch Weekend in Den Bosch? Jazeker! Mahsa deelt haar ervaringen van het weekend, en die van twee andere urban sketchers.

Read the (orginal) English version On Mahsa’s blog: click here

Op 1 en 2 juli 2023, verzamelden ongeveer 150 urban sketchers zich in de historische stad Den Bosch om er te schetsen en te schilderen. Het was de tweede National Sketch Day van het jaar, verzorgd door het geweldige team van Urban Sketchers Nederland.

Stapje terug…

Het lukte me om een ticket voor de dag te reserveren op 24 mei om 19.00 uur, terwijl ik in de trein zat. Ik wilde echt meedoen en me inschrijven voor de workshop over perspectief, dus ik bleef maar op de ‘refresh’-knop drukken. De tickets waren snel weg, maar gelukkig lukte het me om een plekje te bemachtigen.

Het was een mooie manier om de nieuwe maand te beginnen. Ik keek er naar uit, omdat de voorgaande National Sketch Day in Amsterdam zo’n prachtige gelegenheid bleek om nieuwe mensen te ontmoeten, iets te leren en nieuwe plekken te bezoeken.

In dit bericht zal ik mijnervaringen van de eerste dag delen. Ik heb ook twee andere urban sketchers, die er beide dagen bij waren in Den Bosch, uitgenodigd om hun ervaringen te delen.

Laatste tekeningen van het weekend, van links naar rechts: Mahsa, Maaike, Suzanne


Mijn ervaring

Op de eerste dag kwamen we bij elkaar bij ‘Haar Naam is Lola’ voor de registratie en start van de dag. Eerste agendapunt voor mij was de workshop ‘Perspectief’, verzorgd door Rene Fijten, die begon in de bibliotheek in Huis73. Tijdens de workshop leerden we waar de horizon zich bevindt, hoe elke [horizontale] lijn de we tekenen naar een punt op de horizon loopt en hoe we de afstand tussen twee objecten kunnen vaststellen.

Mijn eerste schetsen van de workshop ‘Perspectief


De volgende stap was om naar buiten gaan en het geleerde toe te passen in de echte wereld! Helaas was het weer niet zo aardig voor ons en, nadat we vijf minuutjes hadden gelopen naar een mooi steegje met uitzicht op de Sint Jan, begon het te regenen. Ik nam een foto van het gebouw en maakte mijn schets thuis af. Eerlijk gezegd, zag ik wel een paar probleempjes in mijn schets nadat ik hem geschilderd had. Ik neem dit mee bij een volgende schets.

Mijn schets & schilderij van een huis


Zoals gezegd, heb ik twee andere tekenaars gevraagd om hun ervaringen van het weekend te delen. Ik stelde ze allebei drie vragen.

Maaike | Travel Sketcher

Maaike reist graag – ze heeft meer dan 40 landen bezocht en als ze op avontuur gaat, neemt ze altijd een schetsboek en tekenmateriaal mee. Ze heeft een typische manier om architectuur tot leven te brengen in haar schetsboek en ze is niet bang om gewaagde kleur- en materiaalkeuzes te maken. Wat vond zij van het weekend?

Welke 3 woorden omschrijven jouw weekend het best?

Inspirerend | Gezellig | Gemeenschap

Inspirerend: het is altijd mooi om verschillende ideeën en mensen aan het werk te zien.

Gezellig: ik hou er van om met mensen op te trekken en gewoon een leuke tijd te hebben – Den Bosch is ook zo gezellig.

Gemeenschap: het is geweldig om met elkaar verbonden te zijn door een gedeelde hobby.

Wat heb je geleerd?

Ik deed mee aan een workshop en leerde over perspectief. Ik teken op zicht en op gevoel, maar het is fijn om een tekening te kunnen maken die technisch beter is omdat je de regels kent.

Wat zou je zeggen tegen iemand die er over twijfelt te beginnen met urban sketching?

Doe mee aan de bijeenkomsten! Iedereen is welkom, welk niveau je ook hebt, en het is altijd leuk. Leer van anderen, klets over materialen en heb gewoon plezier.

Schetsen van Maaike, getekend in een Hahnemühle ZigZag Sketchbook


Suzanne | Urban Sketcher

Suzanne heeft een passie voor urban sketching. Ze heeft een goed oog voor kleur als achtergronden in haar schetsboek. Recent heeft ze een liefde opgevat voor Neocolors II van Caran d’Ache, kleurkrijten waarmee ze betoverende kunstwerken maakt. Wat vond zij van het weekend?

Welke 3 woorden omschrijven jouw weekend het best?

Kleurrijk | Inspirerend | Welkom

Kleurrijk: Omdat ik de workshop van Nino van Vuuren volgde over de Neocolor II Pastels van Caran d’Ache en vanwege de mengelmoes aan mensen die op dit soort dagen bij elkaar komt. Al die mensen uit verschillende steden (of zelfs landen), met al die verschillende tekenstijlen, dat maakte dit weekend kleurrijk.

Inspirerend: Ik vond het erg leuk dat de organisatie ons twee ‘uitdagingen’ meegaf om goed op gang te komen. Dat was een inspirerende manier om een scène eens anders te benaderen. De Neocolor II workshop inspireerde mij ook enorm om mijn eigen kleurpalet samen te stellen. En ten slotte gaven de schetsen van al die anderen mij heel veel ideeën die ik ook eens wil uitproberen in mijn schetsen.

Welkom: zoals altijd was de sfeer dit weekend weer geweldig. Het maakt me altijd zo blij om al die schetsers bij elkaar te zien en dat iedereen zijn/haar schetsboeken en favoriete tekenspullen wil laten zien en hun urban sketching tips delen. Het was ook geweldig dat de mensen uit Den Bosch ons met zoveel enthousiasme tegemoet traden in hun stad.

Wat heb je geleerd?

Ik heb geleerd dat schetsen in de motregen leuk kan zijn en dat de regen eigenlijk helpt om losser te werken, minder te denken en simpelweg te tekenen wat je ziet. In de workshop leerde ik veel over het gebruik van de Neocolorkrijtjes, maar in het bijzonder leerde ik van Nino hoe ik kleuren kan ‘organiseren’ op basis van grijswaarden [licht en donker] en de kleurencirkel. Dit hielp echt om kleuren te selecteren om een mooi palet samen te stellen. Dat is iets dat ik snel weer hoop toe te passen en ik schetsen wil maken die wat vrijer zijn en met kleuren die eerder een stemming van een scène weergeven dan alleen de realistische kleuren.

Suzanne aan de slag met verschillende kleurencombinatie, met de Caran d’Ache Neocolors II krijtjes


Wat zou je zeggen tegen iemand die er over twijfelt te beginnen met urban sketching?

Probeer het gewoon! Ik herinner me dat ik best zenuwachtig was toen ik naar mijn eerste schetsbijeenkomst ging, twee jaar geleden. Ik had het gevoel dat ik helemaal niet kon tekenen en al helemaal niet buiten, tussen andere (meer ervaren) mensen. Maar ik zo blij dat ik heb meegedaan! Ook al had ik nog geen idee wat ik aan het doen was, ik leerde zo veel van het kijken naar wat anderen hadden getekend en ik kreeg veel nuttige tips over materialen en technieken. Tegenwoordig geniet ik echt van urban sketching, bij bijeenkomsten of in mijn eentje. Ik hoop dat alle nieuwe tekenaars weten dat ze welkom zijn op een bijeenkomst, dat ze kunnen experimenteren, dat ze fouten mogen maken en vooral dat ze kunnen genieten van het proces en van het gezelschap van mensen die dezelfde hobby hebben.

Schetsen van Suzanne, gemaakt tijdens het Sketch Weekend in Den Bosch

Ik wil Maaike en Suzanne bedanken dat ze hun ervaringen en de foto’s van hun tekeningen wilden delen. Ik hoop dat het leuk was om te lezen en dat het jullie net zo kan inspireren als mij. Ten slotte wil ik het USK-NL-team bedanken voor het organiseren van zo’n geweldig weekend en voor het samenbrengen van al deze creatievelingen uit heel Nederland.

Groepsfoto door Annet van den Oord


Volg Mahsa op instagram: https://www.instagram.com/paintingsbymahsa/


Vertaling: Roger Klaassen