Tekening: Jesamine Totañes


Op 30 september organiseren USK Assen en USK Nederland een National Sketch Day in Assen.

De hoofdstad van Drenthe heeft urban sketchers heel wat te bieden: de mooie gebouwen rond de Brink (denk aan het Drents Museum en het Drents Archief), een imposant Justitiepaleis, gezellige terrassen rond de Kerkstraat en zicht over het water bij de Kop van de Vaart. En wat te denken van de beelden van Mannes (een flinke hond bij het station) en natuurlijk… Bartje. Verder staat Assen vanwege de parken bekend als een groene stad; het Gouverneurspark ligt tegen het centrum van Assen aan.
Kortom: meer dan genoeg voor één dag!

Bartje bij het Drents Museum – een tekening van Giny Alberts

Programma

 • inloop vanaf 10.30 bij Café Cours (Nieuwehuizen 15, 9401 JS Assen)
 • 11.00 uur: Start van de dag
  • Aansluitend: 3 workshops (zie meer info hieronder)
  • of: tekenen op eigen gelegenheid. We hebben drie posten in de stad, waar de hele dag vrijwilligers aanwezig zijn, bij wie je terecht kunt met vragen en voor het gezelschap. Eén daarvan is binnen, in het Warenhuis Vanderveen.
 • 16.30: ‘Show & Tell’ en groepsfoto op De Brink
‘Mannes’, het beeld van de grote hond voor de station van Assen – een tekening van Galyna Aguf

Workshops

Op 30 september staan er drie workshops op het programma. Twee daarvan hebben als onderwerp het weergaven van diepte in je tekening. De workshop van Wiltfried Pathuis gaat daarbij uit van aquarel, in de workshop van Arnoud van Sante wordt potlood gebruikt. Melda Wibawa gaat een workshop ‘gouache’ verzorgen.

Aan elke workshop kunnen 12 mensen deelnemen. Bij je inschrijving voor de Sketch Day kun je jouw workshop kiezen – de ervaring heeft ons geleerd dat workshopplaatsen snel volgeboekt worden.

Diepte? Dat kan zo! – Wiltfried Pathuis

Wiltfried Pathuis was een van de eerste bestuurders van de Stichting Urban Sketchers Nederland en hij vervulde ook verschillende functies binnen de internationale USK-organisatie. De afgelopen jaren verdiepte hij zich in de techniek van het aquarelleren.

In zijn workshop leert Wiltfried je hoe je diepte krijgt in je tekening en geeft hij ook uitgebreid uitleg over de basis van het aquarelleren. De workshop richt zich dus hoofdzakelijk op aquarel, maar de inhoud laat zich goed vertalen naar een ‘urban sketch’ met pen en verf.

Tekening: Wiltfried Pathuis

Wiltfried laat je aan de hand van een aantal voorbeelden zien hoe diepte tot uiting komt en ook welke kenmerken daar een rol in spelen. Daarna zal hij ingaan op het gebruik van materialen, zoals soorten en eigenschappen van penselen, soort papier, aquarelverf en hoe je de eigenschappen daarvan kunt gebruiken in je werk en wat de beperkingen van het materiaal zijn. Aan het einde van deze workshop weet je welke ingrediënten nodig zijn om diepte in je tekening te bereiken en heb je daar zelf mee geoefend.

We werken op locatie zodat je leert wat je ziet te vertalen naar een tekening. Dit zullen we doen aan de hand van een aantal oefeningen. Het inrichten van je ‘werkplek’ op locatie komt daarbij ook aan bod.

Doel van deze workshop is kortom: meer diepte krijgen in je werk en beter leren werken met aquarel.

Duur: 2 – 2,5 uur

Neem zelf mee:

 • schetsboek of los vel papier
 • aquarelverf: je eigen ‘vaste’ setje, maar liefst ook 1 of 2 tubes ‘neutraal grijs’
 • watercontainer
 • penseel

Namens Winsor & Newton mogen we deelnemers een setje aquarelpenselen aanbieden. Voor de workshop is het fijn als je zelf nog een wat grotere maat penseel meeneemt, bijvoorbeeld een Winsor & Newton synthetic sable round 10 of een Escoda Perla 12. Wiltfried neemt ook bijzonder papier mee om kennis mee te maken.

In de voetsporen van Van Gogh – met gouache als medium – door Melda Wibawa

Melda Wibawa is een enthousiaste urban sketcher, actief bij USK Friesland en mede-organisator van de Sketch Day in Leeuwarden vorig jaar. Ze werkt graag met een materiaal waar veel urban sketchers nieuwsgierig naar zijn, maar dat nog niet door heel veel sketchers gebruikt wordt: gouache.

Het is in september 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh naar Drenthe kwam. Ter ere hiervan gaan wij net als Van Gogh caféterrassen in beeld brengen. Wij gebruiken gouache om het tafereel te schetsen.

Tekening: Melda Wibawa

In deze workshop gaan we kijken wat gouache is en hoe gouache werkt. Wat maakt gouache een prachtig middel om mee te werken in vergelijking met aquarel.

Na een uitleg en presentatie van het materiaal en een aantal tekeningen gaat iedereen meteen aan de slag om te werken met gouache. We beginnen met het maken van verschillende trappen van dikte, daarna gaan we proberen met lagen en verf naast elkaar te werken.

We verkennen de mogelijkheden van gouache en de do’s en don’ts van het werken met gouache.
In de workshop leer je niet alleen het gebruik van gouache, ook hoe je met kleurcombinatie, vlakken, lijnen en perspectief werkt om een sterk beeld en verhaal in je werk te laten zien.

Duur: 2,5 uur

Zelf meenemen

 • Gouache verf – Melda raadt je aan te werken met deze kleuren: wit, omber, gele oker, viridian, cadmium geel, cadmium gele lemon, ultramarijn, gebrande sienna, kraplak. Maar… je kunt ook meedoen met een startersset gouache (tubes!); je begrijpt dat de mogelijkheden dan wat beperkter zijn.
 • A4 formaat aquarel schetsboek en/of losse vellen papier. Tenminste 300 g/m2, fijn of met fijne korrel, het liefst van 100% katoen.
 • Een vel schets papier om te oefenen voordat je op het goede papier gaat werken.
 • Aquarel penseel groot, medium en fijn. Groot voor de grondering en grote vlakken. Fijn voor details. Medium voor de rest.
 • 2 Waterreservoirs (bekertjes/bakjes): een voor water om je penseel schoon te maken, de andere voor water om de verf te verdunnen
 • Keukenpapier of oude doekjes om de overtollige verf van het penseel te deppen en penseel
 • droog te maken.
 • Het palet: het liefst groter formaat (± A4 formaat).
 • Sprayfles (bijvoorbeeld een plantenspuit) met water om de verf vochtig te houden.
Repoussoir – door Arnoud van Sante

Arnoud van Sante is een kunstenaar uit Zwolle. Hij schildert, tekent, etst en maakt ruimtelijk werk. Een sympathiek project van Arnoud is ‘zwerfkunst’: zwervend door Zweden maakte hij elke dag een tekening die hij ter plekke achterliet voor de gelukkige vinder.

Een ‘repoussoir’ is een vorm of object op de voorgrond van je tekening om diepte werking te versterken in je tekening. Dit kan door het suggereren van een doorkijkje, b.v. een poort of raam.

Tekening: Arnoud van Sante

Een andere mogelijkheid is de verhoudingen van de achtergrond af te lezen tegen het object op de voorgrond.
Beide mogelijkheden gaan we onderzoeken en uitproberen tijdens deze workshop. We maken meerdere snelle schetsen met potlood om de werking te ervaren. Als afsluiting nemen we meer tijd om een tekening te maken op basis van dit principe, met materiaal en techniek naar eigen keuze.

Duur: 1,5 à 2 uur .

Zelf meenemen:

 • je vaste tekenspullen en je schetsboek
 • potloden: HB en 2B

Inschrijven

Zoals gebruikelijk moet je ook voor dit weekend inschrijven via Eventbrite, volg deze link. Inschrijving start 27 augustus om 19.00 uur. Je kunt dan ook inschrijven voor een van de workshops.

Warenhuis Vanderveen – een tekening van Jesamine Totañes

Extra: vrijdagmiddag 29 september

Voor de mensen die al op 29 september in Assen zijn: wie het leuk vindt kan meedoen aan een kleine ‘voorschets’. Bij een drankje kunnen we elkaar ontmoeten en een ronde warmlopen met tekenen voor de volgende dag. Assen biedt gezelligheid, mooie motieven om te tekenen, een groene stad in hartje Drenthe.
Van harte welkom op 29 september om 16.00 uur in restaurant Liff aan de Brink in Assen. Mocht je wat later aan willen sluiten dan is dat geen probleem, we zijn dan te vinden in de buurt van de Brink (Drents museum)

Tot ziens in Assen!

USK Assen: Jesamine Totañes en Herma van Bolhuis
USK-NL: Annet van den Oord, Annelies Darmstadt, Rene Fijten en Roger Klaassen