door Linda Toolsema

Op 20 januari 2024 vindt de eerstvolgende Sketch Day plaats in Utrecht. Een van de organisatoren van deze dag is Martine de Graaff, met wie we in dit interview alvast kennismaken.

Martine in actie in Rome.


Martine de Graaff is 48 jaar en woont in Soest. Ze is moeder van Jasper (22) en Eline (18) en getrouwd met Jan. Martine probeert elke dag te tekenen of op een andere manier creatief bezig te zijn. Daarnaast is ze vrijwilliger, onder andere bij stichting Make a Wish in het Prinses Maxima Centrum.

Dat Martine nu elke dag tekent, was niet vanzelfsprekend. Ze legt uit: “Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat ik niet kon tekenen of schilderen. Maar nadat ik werd uitgedaagd om op schilderles te gaan, bleek dat ik dit toch wel heel erg leuk vond om te doen.” Martine kwam er als snel achter wat haar eigen stijl is, namelijk met pen en aquarel. “Ik teken en schilder zoals ik ben: voorzichtig en precies. Ik blijf kijken wat anderen doen, daar kan ik zoveel van leren en dat is goed, zolang het plezier maar de belangrijkste motivatie is!”

Soest. “Deze schets straalt een heerlijke zomerse dag uit en dat vlakbij mijn huis.”


Zeist. “Dit was midden in de winter, het zicht op het gemeentehuis vanuit het Figi hotel.”


Martine gebruikt dan wel het liefst aquarel, maar ze heeft naar eigen zeggen “echt alles in huis”. Dit tot grote vreugde van haar getalenteerde dochter, die zo alle materialen kan uitproberen en gebruiken. “Kunst is onze grote gezamenlijke passie!” zegt Martine. Kijk maar eens op de Instagram pagina van Martine’s dochter Eline: @elinedewolff.

Toen Martine net begon met urban sketching, durfde ze niet ergens alleen te gaan zitten om te tekenen. In haar eigen woonplaats vindt ze dat nog steeds spannend, en bovendien vindt ze samen tekenen veel gezelliger. “Ik heb al veel mensen leren kennen door het samen tekenen. Dat heeft ook echt mooie vriendschappen opgeleverd waarin je soms zoveel meer deelt dan alleen het tekenen.” De allermooiste tekenervaring van Martine is de schetsreis naar Rome die ze samen met Kitty van den Heuvel maakte (daar is de foto bovenaan deze pagina gemaakt). Kitty is overigens ook een van de organisatoren van de aankomende Sketch Day in Utrecht, dus binnenkort kunnen we gezellig met z’n allen met beide dames tekenen. Martine kijkt nu al uit naar deze dag in de bibliotheek op de Neude, het prachtige verbouwde voormalige postkantoor – een fantastische binnenlocatie voor de winter met veel historie en geweldige schetsplekken!

Vernazza. “Zo leuk, op vakantie in Italië tussen alle mensen in zomaar op een trapje gaan zitten en tekenen”.


Utrecht. “Ik vind Utrecht en ook Amersfoort echt prachtige steden om te tekenen, elk gebouw en elk steegje heeft wel iets moois. Hier heb ik op de Pandhof (de kloostertuin van de Dom) een deel van de Domkerk getekend terwijl er iemand aan het gitaarspelen en zingen was, een geweldige sfeer.”