Samen met Utrechters Kitty en Martine en Bibliotheek Utrecht organiseren we op 20 januari 2024 een National Sketch Day in Utrecht. Het wordt een speciale schetsdag en een experiment: het wordt onze eerste Indoor Sketch Day. We zijn de hele dag te gast in het gebouw van de Bibliotheek op de Neude.

De bibliotheek is gevestigd in het voormalige postkantoor, een prachtig gebouw. Dit werd in 1920 gebouwd naar een ontwerp van Joop Crouwel. Het is een gebouw in de Amsterdamse school: met veel bakstenen en zwarte, hardstenen ornamenten.

We verzamelen in de grote centrale hal met zijn hoge ronde gewelf. Een uitdaging om dit mooi op papier te krijgen, maar je kunt je ook richten op de ornamenten en beelden, waar je de verschillende werelddelen zult herkennen (de post ging wereldwijd). Vanuit de drie verdiepingen daarboven kun je uitzichten over Utrecht tekenen in verschillende richtingen, maar de bibliotheek zelf is ook een mooi onderwerp: de rijen boekenkasten, de lezende en studerende bezoekers (en op 20 januari ook de schetsende bezoekers).

Als het weer het toelaat is ook de kleurrijke entree (een ontwerp van Maarten Baas) de moeite waard: een stukje Las Vegas in Utrecht.


Programma

 • Vanaf 10.30: inloop
 • 11.00 uur: Start van de dag
  • Aansluitend zijn er deze keer maar liefst zes workshops. Voor vier daarvan moet je inschrijven, daar geldt een maximum van 12 deelnemers per workshop. Bij twee daarvan kun je aanschuiven, zolang er plaats is – deze workshops lopen (met korte pauzes) door tot ongeveer 16.00 uur.
  • Verder zijn er in onze informatiestand in de hal ook enkele ‘teken-uitdagingen’ te vinden, die je kunnen helpen of uitdagen om op te starten of om iets nieuws uit te proberen.
 • 16.00 – ‘Show and Tell’. We leggen onze schetsboeken op een rij om ze eens goed te bekijken.

Workshops

Hieronder vind je beschrijvingen van de zes workshops. Voor de eerste twee hoef je je niet in te schrijven – je kunt aanschuiven als er plaats is. Voor de vier daarna moet je je wel inschrijven.

We willen je er op wijzen dat deze workshops gericht zijn op volwassenen of de wat oudere kinderen 14-15 jaar of ouder.


Grafietpotloden (Faber Castell – Nicky Saliha)

Vanaf 1 januari is Faber Castell een van onze partners. In Utrecht zal een workshop worden verzorgd door Nicky Saliha. Faber-Castell heeft heel wat verschillende soorten grafietpotloden in het assortiment en Nicky zal je kennis laten maken met de mogelijkheden van zwart-wit in een urban sketch.

Denk aan de nieuwe Pitt grafiet matt potloden waarmee je de zwarte vlakken in je urban sketching heel mooi mee kunt opzetten, het contrast in je werk zal er heel anders uit komen te zien dan het normale grijze grafietpotlood. Of het aquarel grafiet potlood waarmee je in combinatie met water je schetsen nog gemakkelijker en sneller kunt aanbrengen.
Nicky Saliha vertelt hier van alles over en demonstreert hoe je met deze verschillende producten kunt werken, en de grafietwereld van Faber-Castell zelf te ervaren.

Voor deze workshop hoef je je niet in te schrijven. Je kunt aanschuiven wanneer en plaats is. Nicky zorgt voor tekenmaterialen, maar neem vooral je eigen schetsboek mee!


Urban Sketch & Handlettering (Wilma Termeer)

Wilma Termeer is een creatieveling die graag haar passie met anderen wil delen. Ze is grafisch vormgever en ze brengt haar vrije tijd graag door met haar kleinzonen, met wie ze ook doet aan urban sketching. Ze tekent graag met andere urban sketchers. Ze geeft regelmatig workshops waarin ze schetsen combineert met handlettering.

Tijdens de Sketch Day vertelt Wilma graag haar tips hoe je handlettering kunt combineren in je (urban) schets. Dus schuif gezellig aan met je schetsboek en pen en probeer de tips meteen uit. Ook zonder schetsboek ben je welkom om een handletterontwerpje te tekenen, papier en pennen zijn aanwezig. Kinderen kunnen een leuke boekenlegger letteren.
Voor deze workshop hoef je niet in te schrijven: je kunt aanschuiven als er plaats is. De workshop wordt doorlopend gegeven, met enkele pauzes.

Neem vooral zelf je eigen tekenmaterialen mee. Wilma heeft ook materialen beschikbaar voor wie niet bij zich heeft.


Maak je eigen schetsboekje (Anja van den Heuvel)

Anja van den Heuvel is geen urban sketcher, maar wel maker van boekjes, junk journals, etc. Ofwel, wat we kartonnage noemen. Ze tekent graag mandalas , meestal met zentangle-patronen, maar ook is zij veel bezig met slow stitching en spint zij haar eigen wol.

In de workshop van Anja ga je zelf een gebonden schetsboekje maken. Ze leert je een eenvoudige manier om snel een leuk boekje te maken op A5 formaat (gemaakt van standaard A4 formaat papier).

Als je dit onder de knie hebt, kan je alle kanten op met diverse soorten materialen en natuurlijk in allerlei formaten.
In deze workshop gaat we aan de slag met karton, schets- of aquarelpapier, lijm, naald en draad, that’s it!

Alle materialen voor deze workshop worden beschikbaar gesteld door Urban Sketchers Nederland. Wil je jouw favoriete tekenpapier in je schetsboekje hebben, neem dit dan mee. Let op: A4 formaat!

Voor deze workshop moet je inschrijven, er kunnen maximaal 12 mensen meedoen.


Gouache op gekleurd papier (Annet van den Oord)

Annet van den Oord tekent en schildert graag met diverse materialen. Ze vindt het heerlijk om te kijken hoe andere schetsers materialen toepassen en dit daarna zelf uit te proberen. Het is leuk om los te gaan en niet persé binnen de lijntjes te blijven. Ze is niet bezig met hyperrealistisch werk. Ze kan helemaal wegdromen in een geïllustreerd kinderboek, het is goed mogelijk dat je dat een beetje kunt terugzien in haar schetsen. Veel van jullie kennen Annet natuurlijk ook als bestuurslid van Urban Sketchers Nederland.

In haar workshop ga je aan de slag met gouache, fineliner en potlood op bruin papier.

Het werken op bruin papier is net even anders dan op een wit papier: je start namelijk al met een basiskleur! In deze workshop laat Annet je experimenteren met materialen en kleuren. Ze laat je zien hoe je kunt werken met gouache, fineliner, potlood en witte gelpen.

Neem zelf mee – als je het in huis hebt of schaf eenvoudige setjes aan: gouache (wit, blauw, groen en enkele andere kleuren), kleurpotloden (wit, blauw, groen en overige), Gelly rol pen wit (of een andere witte gelpen), Posca markers, penseel slepertje (=dun met lange haren).

Heb je deze materialen niet allemaal in huis, dan hoef je ze niet aan te schaffen, testmaterialen en papier zullen aanwezig zijn. De gouache wordt door Annet meegebracht, deze wordt beschikbaar gesteld door Royal Talens.

Voor deze workshop moet je inschrijven, er kunnen maximaal 12 mensen meedoen.


Lettering in je schetsboek (Julia Henze)

Als gepassioneerde urban sketcher is Julia Henze al vele jaren bezig met het vastleggen van de wereld om haar heen. Maar de liefde voor tekenen gaat verder dan persoonlijk plezier; ze deelt ook graag haar kennis en vaardigheden met anderen. Julia geeft lessen en workshops aan iedereen die zijn/haar teken-, schets- en schildervaardigheden wil verbeteren. Alle informatie is te vinden op www.juliahenze.com.

Binnen Julia’s gezellige internationale online community voor (urban) sketchers (Brave Brushes studio) komen talloze onderwerpen aan bod. Of het nu gaat om de basisprincipes van urban sketching, perspectief, compositie, mensen schetsen, aquarelleren, of andere boeiende aspecten van creativiteit; we delen en leren samen.

De workshop die Julia zal verzorgen tijdens de Sketch Day in Utrecht is gericht op lettering, een extra creatief element in je schetsboek.

Een sketch in je sketchbook vertelt meestal zelf een verhaal, maar soms wil je daar ook een korte tekst aan toevoegen. Het kan de plaats en de datum zijn, de naam van de sketchcrawl of andere informatie die je leuk vindt om te vermelden. Een tekst kan visueel een grote verrijking zijn voor je sketch, maar het kan ook je tekening behoorlijk verpesten.

Tijdens deze workshop laat Julia een aantal letteringtechnieken zien waarmee je vrijwel altijd een mooi resultaat kunt bereiken en niet bang hoeft te zijn dat je tekening zal mislukken.

Doelstelling van de workshop: Leren hoe je met simpele middelen leuke handlettering teksten aan je sketch kan toevoegen.

Wat ga je leren tijdens deze workshop:

 • Basisprincipes van handlettering;
 • Handletteringtechnieken, compositie en trucjes, specifiek voor sketching;
 • Ideeën opdoen en je eigen stijl creëren, iets wat bij je tekenstijl past en wat je vooral leuk vindt.

Benodigdheden (neem zelf mee):

 • Potlood, gum;
 • Fineliners: twee verschillende diktes naar keuze;
 • Aquarel, markers of kleurpotloden naar keuze;
 • Sketchbook of sketchpapier dat geschikt is voor de gekozen kleurmaterialen.

Duur workshop: ca. 1,5 uur. Voor deze workshop moet je inschrijven, er kunnen maximaal 12 mensen meedoen.


Mensen tekenen (Koosje Koene)

Koosje Koene is tekenaar en begon in 2013 met online lesgeven. Sindsdien heeft ze tienduizenden mensen over de hele wereld geleerd hoe (en waarom) ze elke dag kunnen tekenen. Ze is bedenker en maker van Draw Tip Tuesday, een wekelijkse YouTube-serie met inmiddels meer dan 400 tekenvideo’s, en medeoprichter van Sketchbook Skool, een wereldwijde online teken-community.

In 2020 publiceerde ze haar eerste boek Life Is Better When You Draw It, een geïllustreerd boek voor mensen die van tekenen houden en inspiratie nodig hebben. Het gaat over hoe je gelukkig en mindful kan worden door te tekenen.

Of ze nou thuis is, of op reis om workshops te geven, Koosje heeft altijd een schetsboek bij de hand. Voor workshops en meer, kijk op koosjekoene.com.

Tijdens de workshop ga je mensen tekenen, dat kan moeilijk of spannend zijn voor veel tekenaars.

Wat nou als verhoudingen die niet kloppen, er geen gelijkenis is? En mensen bewegen! De hele tijd.

Veel tekenaars laten mensfiguren in hun urban sketches daarom maar geheel achterwege. Koosje vindt dat een gemiste kans. Mensen maken deel uit van de wereld om ons heen, dus onze tekeningen kunnen er levendiger van worden.

Tijdens deze korte workshop leer je heus niet zomaar in één keer zonder moeite mensen te tekenen. Maar Koosje geeft je graag een zetje in de goede richting. Samen gaan we oefenen, oefenen, oefenen. Want dàt is nodig om er beter in te worden. Met wat simpele technieken leer je wat meer zelfvertrouwen te krijgen in je tekenskills. En nog belangrijker, je leert hoe leuk het kan zijn om mensen te tekenen.

Tekenmaterialen: neem je favoriete tekenspullen mee voor de Sketch Day. Dat is meer dan genoeg tijdens deze workshop.

Voor deze workshop moet je inschrijven, er kunnen maximaal 12 mensen meedoen.


Inschrijven

Als je mee wilt doen aan één van de vier workshops met elk een beperkt aantal deelnemers, dan moet je je inschrijven.
Verder willen we je vragen om in te schrijven als je naar de Sketch Day wilt komen. Het is niet verplicht, je kunt de hele dag binnenlopen. Ook bezoekers van de Bibliotheek die in de loop van de dag binnenkomen, kunnen met ons meedoen. Maar we willen graag weten op hoeveel mensen we ongeveer kunnen rekenen (bijvoorbeeld voor het drukwerk). Er geldt deze keer dus ook geen maximum aantal deelnemers (we zeiden het al: het is ook een experiment).

Inschrijvingen via Eventbrite , vanaf 20 december 19.00 uur.