door Roger Klaassen

Wilma bij de Koppelpoort in Amersfoort


Tijdens de National Sketch Day van 20 januari in Utrecht, zal Wilma Termeer een doorlopende ‘aanschuifworkshop’ verzorgen, iedereen kan meedoen zolang er plaats is. Een dappere onderneming, zeker gezien het grote aantal deelnemers dat we verwachten. In dit interview maken we nader kennis met Wilma.

Wilma Termeer is 59 jaar jong en woont samen met haar man Ron in Tiel. “Ik ben grafisch vormgever en drukwerkleverancier.
Tot juni vorig jaar runden mijn man en ik samen ons bedrijf (al 30 jaar lang), sindsdien doe ik dat alleen. In 2017 zocht ik iets om meer leven te blazen in onze winkel op de koopzondagen. Ik ben toen handletter-workshops gaan geven.”

De Sint Maartenskerk aan het Kerkplein in Tiel. Dit vind ik zelf een van mijn mooiste schetsen van Tiel. Ik wilde hier graag iets laten zien van mijn woonplaats Tiel.


De workshops leidden van het een naar het ander: “Van letters tekenen ging het naar doodles en gezellige schetsjes. Daarmee ging ik weer mijn eigen kaarten, kalenders, posters en dergelijke drukken. Tegenwoordig heb ik een aardig kraampje vol en verkoop ik mijn producten op streekmarkten. Ook gebruik ik mijn tekeningen in ontwerpen van klanten of wordt er om een persoonlijk ontwerp gevraagd. Heel toffe combinaties. Ik geef nog steeds mijn workshops in handletteren en combinaties met aquarelverf (en ook workshops voor beginnende urban sketchers).”

Ook in Utrecht zal Wilma ook een handletter-workshop gaan geven. Ze heeft er zin in: “Het is erg leuk om iets dat je zelf enorm graag doet te delen met andere mensen.”

Wijk bij Duurstede, een hele snelle schets vanaf een terrasje. Het zwart wit spreekt mij altijd erg aan.


Wilma en urban sketching

Hoe ontdekte Wilma urban sketching? “Ik volgde in 2020 een cursus ‘sketch journaling’ (ik had hem gewonnen!) en toen ben ik in aanraking gekomen met urban sketching. Dat was het begin van mijn urban sketch-avontuur, wat is dit leuk. Ik schetste wel op locatie maar in 2021 ben ik voor het eerst met een groepje dames in Utrecht op sketchdate geweest. Op 2 oktober dat jaar nam ik voor het eerst deel aan de sketchdag van Urban Sketchers Nederland, in Delft.”

Op locatie neemt Wilma niet al te veel spullen mee. “Een etui met pennen en een klein aquarelverf doosje van Winsor & Newton met een waterbrush. Mijn favoriete schetsboek is van Hahnemuhle. Ik werk bijna altijd met aquarelverf en inkt, of alleen inkt met een brushpen voor schaduwen. Soms vul ik het aan met potlood of ecolinestiften voor accenten.”

Sterrehof in Utrecht. Deze maakt ik op een sketchdag van de Urban Sketchers Utrecht. Grotendeels in zwart wit met wat kleuraccenten. Een gezellige groep om bij aan te sluiten!


Ervaringen & tips

“Het leukste van urban sketching vind ik het samen met anderen schetsen op locatie. Ideeën van elkaar opdoen, tips uitwisselen of materiaal van elkaar uitproberen.”

Wilma tekent bij voorkeur in het zonnetje – wie niet? “Heel drukke plaatsen zal ik niet snel opzoeken, hoewel ik me tijdens het tekenen goed kan afsluiten van de drukte om me heen. Sinds ik met urban sketching ben begonnen, kijk ik anders naar de omgeving en vind ik overal wel iets moois te tekenen: een leuke scène of zelfs een muur in een restaurant kunnen me inspireren. Ik heb daarom altijd een boekje en pennen in mijn tas (= tip!).”

Urban sketchers zijn fijn gezelschap, maar Wilma’s favoriete tekenmiddag is dinsdagmiddag, want dan tekent ze samen met haar kleinzonen. Daar kunnen wij niet tegen op.

Tenslotte heeft Wilma nog twee mooie plekken om te gaan tekenen: “De laatste week van december was ik in Amersfoort en daar is veel moois te zien in de binnenstad. Deze stad is zeker een aanrader om eens met de groep neer te strijken. Een andere plek waar ik wel eens teken is Ouwehands Dierenpark in Rhenen, daar is ook zoveel te zien.”

Bedankt voor je verhaal, Wilma. Heel veel succes en plezier bij de workshop in Utrecht!

Bezoek Wilma’s website: www.wilmatermeer.nl

Leiden 2023, gezellig weekendje weg. Deze heb ik in delen gemaakt zodat het gezelschap waar ik mee op stap was niet al te lang moest wachten. Eerst de Morschpoort met brug, later de studio van Rembrandt erachter geschilderd. Nog later de boot en tekst en klaar is de ansichtkaart.