door Roger Klaassen en Gwen Glotin

Gwen Glotin was één van de officiële correspondenten tijdens het Urban Sketchers Symposium in Amsterdam. Elke dag trok zij erop uit met haar schetsboek om het Symposium zelf vast te leggen. ’s Avonds maakte zij een verslag voor het blog van Urban Sketchers. In vier afleveringen publiceren wij haar tekeningen nu op onze site; voor de tekst heb ik natuurlijk ook gebruik gemaakt van Gwens verslag.


Ook de derde dag ging iedereen fris aan de slag, ondanks de hoogste temperaturen ooit in Nederland werd gemeten.

Gwens eerste stop van de dag was de workshop ‘Amsterdam Rooftops’ van Hugo Costa. De locatie (ik weet dat René Fijten hier extra moeite voor heeft moeten doen om die te vinden) was prachtig: Café Blue op de top van de Kalvertoren, net hoog genoeg om uit te kijken over wat Amsterdamse daken. Een tip om hier zelf nog eens heen te gaan. Doel van de workshop: de stad tekenen vanuit een ongewoon hoog perspectief met alle technische uitdagingen vandien.

Workshop Hugo Costa.
Workshop in Café Blue.

Dan volgde een ontmoeting met Rembrandt tijdens de workshop van Róisin Curé, op het Rembrandtplein. In haar workshop ging het om ‘Expressive sketching in Fude Pen and Sepia Ink’.

Schetsen op het Rembrandtplein.

Op de fiets! Naar de workshop ‘Minimal Colour, Maximum Punch!’ van Virginia Hein. Haar workshop ging uit van drie ideeën: bepaal wat jouw verhaal wordt (door thumbnails te maken), kies wat je het liefst wil laten zien en benadruk dat dan met kleur op je tekening.

Virginia Hein aan het werk.

Na de lunch was het dan weer tijd voor de demo’s. Gwen ging naar de demo ‘Fearless Watercolour’ van Reham M. Ali. Gwen vindt zichzelf iemand die wel wat lef kan gebruiken bij het werken met aquarel, dus deze demo was aan haar wel besteed! De vrijheid en het plezier waarmee Reham schilderde werkte aanstekelijk!

Fearless watercolours.

Gwen genoot daarna van een lang ‘werkoverleg’ met haar collega-correspondenten op een terras vlakbij de Zuiderkerk. Over de schets die ze daar maakte is ze niet tevreden, maar na een demo ‘Fearless’ durft ze hem toch te laten zien.

‘Werkoverleg’

De laatste activiteit die Gwen bezocht was de Sketchwalk rond het Spui. Ze tekende daar enkele Indiase tekenaars uit Pune. Ze kwamen naar Amsterdam ondanks dat ze geen passen konden krijgen. Lakshman en Shruti zijn allebei architecten en hebben hun liefde voor tekenen overgebracht op Subhash (niet op de tekening), een accountant en advocaat.

Tekenen op het Spui.

Dag 3 zit erop.