door Anne Rose Oosterbaan

Dit is deel vier van een serie, boordevol inspiratie. Regelmatig zie ik ze gelukkig weer: tekeningen die zijn gemaakt met kleurpotloden. Die potloden zijn echt handig voor onderweg. Kijk eens wat je ermee kunt makenen laat je verrassen! Bij alle tekenaars staan klikbare internetlinks naar meer werk van ze; volop inspiratie dus. Zo kan het ook.

Kleurpotloden gebruikten we op de kleuterschool. Maar nu? Beetje kinderachtig, toch? Vergeet het maar, kleur­potloden zijn super handig. Je hebt geen water nodig, zodat je er in vrijwel elk museum mee kunt tekenen. Je tekening hoeft niet te drogen en de kleuren lopen niet door als je dat niet wilt. Je kunt al met zes kleuren aan de slag omdat je ze op het papier kunt mengen. Of je neemt één regenboog-kleurpotlood mee. Je kunt potloden ook gebruiken om een enkel kleuraccent te geven aan je lijntekening of je kunt de potloden combineren met andere materialen, zoals pen en waterverf. Kijk eens wat er mogelijk is en laat je verrassen.
Zo kan het ook.

English version: click HERE.

Greg Betza is zelfstandig illustrator in New Jersey (Verenigde Staten). Hij overlegt vooraf altijd zorgvuldig met de klant over het doel van de illustratie en past daaraan zijn materiaal en stijl aan. Greg is veelzijdig: de ene keer kiest hij voor een traditionele oplossing; een andere keer spettert hij met inkt en waterverf dat het een lieve lust is. Deze tekeningen – gemaakt op Santorini (Griekenland) – laten de kracht van kleur­potloden zien. Simpele lijnen, heldere kleuren en we zien in één oogopslag waar het is getekend.

Marina Grechanik is freelance illustrator, grafisch ontwerper en kunstdocent. Ze woont in Ra’anana (Israël); ze heeft gestudeerd aan de kunstacademie in Wit-Rusland. Marina heeft altijd haar schetsboek bij zich, zoals hier in de lobby van het Abraham Hostel in Jerusalem. Altijd handig, kleur­potloden meenemen als je op pad gaat. ‘Een schetsboek en een potlood, dat is alles wat je nodig hebt om elke dag op reis te gaan. Tekenen is zien, dus open je ogen en begin met schetsen!’

Martyn Hayes is ontwerper (design director) en woont in Leeds (Engeland). Hij heeft voor zijn werk altijd veel getekend, wat handig is als je een idee snel op papier wilt zetten, zodat je dat met de klant kunt overleggen. Dat tekenen is steeds minder geworden, vandaar dat Martyn tegenwoordig in zijn vrije tijd als urban sketcher vaak naar buiten gaat. Martyn: ‘Kleur vind ik belangrijk; ik houd ervan om kleuren te overdrijven, ik vind dat een tekening een levendiger maakt.’ Tja, dan zijn kleurpotloden een goede keuze: stevige kleuren en makkelijk om mee te nemen. ‘Ik teken omdat ik het heerlijk vind om te doen; het maakt me gelukkig.’Gebouwen, zoals hier de Kirkgate Market, hebben volgens Martyn vaak een lange geschiedenis, het zijn plekken met een eigen persoonlijkheid en hij vindt het interessant om te zien hoe bezoekers gebruik maken van deze ruimtes.

Merce (Maru) Godas is illustrator/ontwerper uit Barcelona (Spanje). Ze probeert te kijken met de ogen van een kind, alsof ze de plek voor het eerst ziet: ‘Gras kan wat mij betreft geel zijn of de lucht rose.’  Ze gebruikt vaak natte technieken zoals gouache en waterverf: ‘Gouache droogt snel en blijft mat op het papier. Veel tekenaars weten niet hoe veelzijdig gouache is: het kan dik worden gebruikt waardoor het goed dekt, maar als je meer water gebruikt, gedraagt het zich bijna als waterverf.’ In deze tekening heeft Maru aquarel gecombineerd met kleurpotloden: eerst de grote kleurvlakken met transparante verf; daarna wat details met potloodlijnen. Een prachtige combinatie.

Victoria Semykina werd geboren in Moskou (Rusland) en woont nu in Bologna (Italië). Ze is illustrator, ze vind het heerlijk om in haar vrije tijd op haar fiets de stad in te trekken om naar mensen te kijken en die op haar papier vast te leggen. Een andere hobby is reizen, die ze natuurlijk combineert met schetsen.Toen ze op vakantie in Londen was, tekende ze deze pub: Famous 3 Kings. Ook Victoria gebruikt kleurpotloden in combinatie met waterverf. Ze heeft eerst de lijntekening gemaakt en daarna met verf wat kleuraccenten toegevoegd.

Toni Santiago is architect en woont in Barcelona (Spanje). Toni tekent graag en vaak met kleurpotlood. In deze tekening (links) van een straat in Barcelona heeft hij eerst de grote vormen opgezet met delicate kleuren aquarel; later heeft hij met kleurpotlood details toegevoegd. Kijk eens naar de schaduw op het voorste gebouw. Wat een bijzondere sfeer heeft deze tekening! Rechts zie je een recente tekening van La Seu Vella of Oude Kathedraal in de stad Lleida: hier combineert hij oliekrijt met kleurpotloden!

Celia Burgos woont in Cadiz (Spanje). Ze geeft op een openbare middelbare school les over kunst en tekenen. Celia ziet ‘tekenen als een manier om het leven te begrijpen en ervan te genieten’, ze ziet haar schetsboek als een voortdurende mogelijkheid om te leren. Celia en haar schetsboek zijn altijd samen.Deze tekening is gemaakt bij het Plaça Reial in Barcelona. Wat een tekening, de lucht zindert! Voornamelijk gemaakt met kleurpotlood, met een beetje waterverf. Celia: ‘Ik vind kleurpotloden een geweldige keuze is om sterke emoties vast te leggen.’

Yann Kebbi uit Parijs (Frankrijk) is een veel­gevraagde illustrator die onder andere tekent voor bekende tijdschriften. In zijn vrije tijd heeft hij altijd zijn schetsboek bij zich, zelfs als hij met zijn vrienden op stap gaat. Hij probeert graag nieuwe technieken uit; zo experimenteert hij nu regelmatig met het maken van etsen en monoprints.
De kleurpotloodtekeningen van Yann zijn uniek en fascinerend: hij combineert harde lijnen met zachte kleurvlakken. Hij is vooral een meester in het weglaten van details. Geef jezelf over aan zijn tekeningen, elke van zijn schetsen vertelt een eigen verhaal.

Anton Batov is kunstenaar en illustrator en woont in Moskou (Rusland). Anton tekent niet alleen met traditionele materialen maar tekent ook op een tablet. Deze tekening van Letniy sad, een park in Sint-Petersburg (Rusland) is gemaakt met alleen maar kleurpotloden. Anton maakt zijn tekeningen vrijwel altijd op locatie, het lijkt hem nauwelijks moeite te kosten.Anton is vooral geïnteresseerd in de rol van het licht in het landschap; hoe dat kan veranderen tijdens verschillende weersomstandigheden. Met maar een paar kleurpotloden heeft hij de invallende zonnestralen weten te vangen.

Walter Stolz is mijn favoriet als we het hebben over kleurpotloden. Walter woonde in Rodgau, deelstaat Hessen (Duitsland). Hij is helaas zes jaar geleden overleden; tijdens zijn leven was hij grafisch ontwerper. Walter ging het liefst op de fiets op stap, ook als hij vakantie ging. Hij maakte zijn tekeningen altijd ter plekke, in één keer, zonder nabewerking thuis. Meestal deed hij er twintig minuten over, anders vond hij ze niet spontaan genoeg. Vooral die snelheid van tekenen vond hij belangrijk voor zijn lijnvoering. Walter: ‘Het is belangrijk dat je de situatie begrijpt: het licht, het perspectief, de stemming. Dat unieke moment moet overkomen. Als me dat lukt, vind ik mijn tekening geslaagd.’ En: ‘Een tekening vangt het unieke van de situatie, een foto legt slechts één seconde vast. Een tekening geeft je de mogelijkheid om te interpreteren wat je ziet’.

Wil je nog meer inspiratie? Kijk dan eens naar deze filmpjes op YouTube.

Vind je het handig om deze inspiratieblog te bewaren? Klik dan HIER om de pdf te downloaden. Handig voor later, als je voor hetzelfde probleem staat. Op deze pdf staan extra veel klikbare internetlinks, zodat je op je gemak nog wat verder kunt rondsnuffelen. Veel plezier! Zo kan het ook.

De volgende keer: Hoezo, perspectief?

Alle tekenaars hebben toestemming gegeven voor het gebruik van hun tekening in deze blog; alleen de familie van Walter Stolz heeft niet op mijn verzoek gereageerd. © Anne Rose Oosterbaan. Engelse vertaling: Linda Toolsema.