Bierfabriek en Apollohotel, getekend door Zita Christie.

Na twee afgelastingen van National Sketch Days (& Weekend) hopen we op 3 oktober aanstaande dan toch een National Sketch Day te kunnen organiseren, in Almere. We doen dat in samenwerking met USk Almere, waar Zita en Letty mooie locaties hebben gevonden.

Waar we op onze vorige National Sketch Days vooral historische stadscentra verkenden, gaan we in Almere uit een heel ander vaatje tappen. We zullen schetsen in en om het stadshart. Het centrum van Almere is één van de visitekaartjes van de stad; compact, modern en gastvrij, met experimentele en eigentijdse architectuur. Ingericht op basis van een masterplan van Rem Koolhaas met gebouwen van internationaal gerenommeerde architecten.

Maar er zijn ook stukken met groen en wijdse uitzichten over het water. Almere heeft volop overdekte of halfoverdekte schetsplekken, dus ook bij slecht weer zijn er volop mogelijkheden.

Gebouw De Voetnoot, getekend door Letty van Drie.

Corona

Op 3 oktober zullen we rekening moeten houden met corona-maatregelen. De belangrijkste is de anderhalve meter afstand. Het belangrijkste gevolg hiervan is dat we het aantal deelnemers zullen moeten beperken – we gaan in eerste instantie uit van 60 deelnemers. Mochten de regels worden versoepeld, dan zullen we dit aantal verhogen.

We gaan ervan uit dat jullie op 3 oktober alleen maar naar Almere komen als jullie geen ziekteverschijnselen hebben. Handen en knuffels geven, dat doen we ook niet.

Ook zullen we in Almere geen diner organiseren.

In verband met corona zullen we ook streng zijn aan de deur: wie niet heeft ingeschreven, kan er niet in.

De Diagonaal, getekend door Annet van den Oord

Programma

We hebben dit jaar al twee evenementen moeten annuleren na heel veel voorbereidingswerk, dus we hebben besloten om de organisatie in Almere vrij eenvoudig te houden.

  • Vanaf 10.30 – verzamelen bij De Beren (Forum 101) in Almere. De locatie die we op het oog hebben is op ongeveer 10 minuten lopen van station Almere Centrum. Ter plekke is veel parkeerruimte beschikbaar, dagkaarten rond de 10 euro.
  • 11.00 Start van de dag
  • Aansluitend:
    • een workshop verzorgd door Winsor & Newton (maximaal 12 deelnemers); vanuit de ontvangst lopen de deelnemers naar de workshoplocatie (5 minuten lopen). Zie in het kader een omschrijving van de workshop, door Robert Rost. Voor de workshop moet je je inschrijven, dit doe je bij het inschrijven voor de Sketch Day – zie de link onderaan.
    • een schetswandeling met een ‘stadsgids’. We hebben vier verschillende sketch walks door Almere uitgezet. Je gaat met een ‘stadsgids’ (tevens urban sketcher) op pad. Op een aantal plaatsen zal iets verteld worden over een markant stukje Almere en daar kun je een tekening maken. We verwachten drie of vier stops tijdens de wandeling. Je kunt tussentijds ‘uitstappen’ en ‘instappen’. Aangeraden voor mensen die voor het eerst meedoen aan een Sketch Day! We verdelen de deelnemers op 3 oktober, dus je hoeft hiervoor niet in te schrijven. Vanwege corona kunnen er maximaal 10 deelnemers mee per wandeling.
    • je kunt natuurlijk ook zelf op pad, of in een groepje.
  • Om 16.30 komen we weer bij elkaar. We proberen een corona-veilige groepsfoto te maken en we kunnen de tekeningen aan elkaar laten zien.

Workshop Winsor & Newton: ‘Haal het uiterste uit je aquarelset’

Bijna elke urban sketcher begint met een starterssetje met aquarelverf. Robert Rost laat zien wat er allemaal mogelijk is. De workshop bestaat uit twee delen: een demonstratie en oefengedeelte binnen (90 minuten); een praktisch gedeelte buiten waar je het geleerde in de praktijk kunt brengen (150 minuten) – onder begeleiding van Robert Rost.

Highlights van de workshopde samenstelling van een startersset: waarom is voor deze kleuren gekozen.
– wat kun je er mee: mengen van kleuren
– waar moet je rekening mee houden als je zelf een palet wilt samenstellen
– en natuurlijk: het werken in de praktijk van de urban sketcher

Een volledige beschrijving van de workshop is hier te downloaden.

Inschrijvingen

Vanaf zaterdag 29 augustus om 10.00 kun je inschrijven via Eventbrite: klik hier.

Stadshart van Almere, getekend door Roger Klaassen.