We krijgen bij Urban Sketchers Nederland met enige regelmaat vragen over het gebruik van gouache in urban sketches. Een aantal maanden geleden vroeg ik een aantal urban sketchers om hun ervaringen met gouache op papier te zetten. Binnenkort zal Marlon Doomen ons in een livestream haar ervaringen vertellen (lees hier meer over deze livestream).
Vandaag is Annet van den Oord aan het woord.

door Annet van den Oord

Veel urban sketchers werken met tekenmaterialen als vulpennen, markers, aquarelverf en kleurpotloden. Maar ook in gouache zie ik steeds vaker kleurrijke werken voorbijkomen. Dat wilde ik ook eens gaan proberen en na enkele filmpjes op You Tube heb ik een korte online cursus gevolgd van Urban Sketcher Maru Godas.

Een recente tekening van Annet die ze maakte in Platanias in Griekenland. Een hele tijd nadat ze haar tekst voor dit artikel schreef, dus met de nodige ervaring die ze sindsdien opdeed met het werken met gouache.

Wat ziet het er makkelijk uit op zo’n filmpje! Hopsa, enkele grove penseelstrepen en er is een horizon, een berg erbij, wachten tot de verf droog is enkele bomen van groot naar klein om diepte weer te geven, weer wachten tot het droog is, dan nog een huisje en op de voorgrond enkele grote planten. Je begint dus met een achtergrond en kunt daar steeds een (dekkende) laag “voor” zetten, handig, want dat is met aquarel niet mogelijk. Tussen de lagen wacht je tot de verf droog is om zo heldere kleuren te behouden, dat wachten moet ik me nog eigen maken. Ook de bomen en het huisje krijg ik niet zo eenvoudig uit mijn kwast als op het filmpje.

Hoe neem je het materiaal mee? Ik kocht tubes van Winsor & Newton Designer Gouache. Je kunt kiezen uit veel kleuren! Vergeet niet om een White te kopen, hiermee kun je kleuren mengen (voor het mengen: de Permanent white, deze dekt ook goed) Er zijn diverse witten te koop, waaronder ook een meer opaque (dekkend). Wanneer je vanuit de tube de gouache een palet laat drogen kun je ze onderweg weer nat maken en gebruiken. Maar recht uit de tube vind ik ze prettiger werken. Dan is het bijvoorbeeld eenvoudiger om de dekkende laag te verkrijgen.

Het is een uitdaging om de juiste hoeveelheid water toe te voegen. Spelen met een drogere kwast in de verf of juist met een verf die de dikte heeft van yoghurt. Het geeft steeds een heel ander effect. De kleur puur houden, slechts wit of een beetje zwart toevoegen, niet laten blenden (vermengen) met een vorige laag, oefenen en uitproberen. Welke kwast je het beste kunt gebruiken, daar ben ik nog niet helemaal uit, ik gebruikte enkele goedkope penseeltjes, maar een water brush doet ook aardig zijn werk.

Na het drogen kun je er nog verder mee aan de slag: gebruik van potloden en markers geven een extra speels effect.

Wat mij betreft een heel leuk materiaal om eens mee te aan de slag te gaan, vooral de felle kleuren spreken mij aan. Wat me wel opvalt is wanneer ik naar gouache werken kijk, dat het illustraties zijn die door misschien de kleuren en de dikte van het materiaal neigen naar een illustratie die zou passen in een kinderboek. Ik hou daar wel van!

Nog een tekening uit Platanias in Griekenland