De Blob en de Lichttoren, door Marianne van Boekel – Logo: Deniz Oslu

Op 21 mei organiseren we een National Sketch Day in Eindhoven, in samenwerking met USk Eindhoven. USk Eindhoven heeft een flinke groep vrijwilligers weten te mobiliseren om er een mooie dag van te maken.

De Sketch Day zal plaatsvinden in het centrum van Eindhoven, dichtbij het NS station.

Het station van Eindhoven, door Mathilde Verniers

In het centrum van Eindhoven kun je vooral moderne architectuur verwachten: het station zelf (een rijksmonument), en verderop het opvallende gebouw van de Bijenkorf en het Piazza Center, organische gebouwen als de ‘blobs’ (een grote en een kleine) en nog een eindje verderop de ‘Witte Dame’. Overal om je heen zie je hoogbouw. Je vindt interessante doorkijkjes door (fiets)tunnels en langs de gebouwen naar onder ander het PSV Stadion. Graffiti en andere urban art is nooit ver weg.

Overal in het centrum zijn overdekte plekken te vinden, voor als het slecht weer mocht zijn.

In de verte het Philips Stadion (PSV), door José Graafsma

Programma

  • vanaf 10.30 inloop bij Café-Restaurant ‘Eindhoven’ in de Lichttoren
  • 11.00 start van de dag
    • Aansluitend zijn er twee workshops (zie beschrijving hieronder) of je gaat op eigen gelegenheid tekenen.
    • Jullie zullen een plattegrond krijgen met een kleine route met vijf posten. Op elk van deze posten zullen vrijwilligers aanwezig zijn om iets te vertellen over de plek, om schetsers op weg te helpen of gewoon voor de gezelligheid. Je kunt de route op eigen gelegenheid lopen en tekenen waar je wilt. Natuurlijk geven we op de plattegrond ook enkele andere interessante plekken op buiten deze route.
  • 16.30 – weer verzamelen in de buurt van Café-Restaurant ‘Eindhoven’ in de Lichttoren
Het eerste Philips-fabriekje, door Maurice Schellekens

Workshops

Er zullen twee workshops worden gegeven. Voor beide workshops geldt: neem je eigen tekenspullen mee. In elke workshop is plaats voor slechts 12 deelnemers.

Workshop ‘Conscious Sketching’ door Marlon Doomen

Marlon Doomen is een urban sketcher met ruime ervaring in het geven van workshops. Zo verzorgde ze vorig jaar voor ons een livestream over het werken met gouache (hier kun je daar een verslag van zien).

In haar workshop ‘Conscious Sketching’ zal alle aandacht uitgaan naar het creatieproces, de lol in het tekenen en expressie. Je leert er je fouten te omarmen, en deze als onderdeel van je tekening te gaan zien.

Workshop ‘Vrijuit schetsen’ door Roger Klaassen

Roger Klaassen gaat in deze workshop proberen de drempels om te beginnen met een schets weg te nemen. We gaan het eerste uur een aantal eenvoudige tekenoefeningen doen om vrijer te schetsen en daarna nemen we de tijd om dat toe te passen in een urban sketch.

Inschrijven

Zoals gebruikelijk moet je ook voor deze National Sketch Day inschrijven via Eventbrite (inschrijving start donderdag 28 april om 19.30 – volg deze link). Je kunt hier ook de workshop aankruisen die je wilt volgen.

Piazza Center, door Marianne van Boekel