door Linda Toolsema

Op 1 oktober gaan we tekenen in Leeuwarden, tijdens de National Sketch Day. We organiseren deze dag samen met Urban Sketchers Friesland. Eén van de enthousiaste urban sketchers uit Friesland is Melda Wibawa. Tijd om kennis te maken met haar!

Melda in actie


Melda Wibawa (1970) is geboren en opgegroeid in Jakarta, Indonesië. Sinds eind 2000 woont en werkt ze in Leeuwarden. Naast kunstschilder en -docent is zij tevens grafisch vormgever en webdesigner. Melda heeft een atelier in Leeuwarden waar ze schilderopdrachten en vrij werk maakt en schilder- en tekenlessen geeft. Het liefst schildert ze elke dag in haar atelier, maar als ze website- of grafische opdrachten heeft dan lukt dat niet altijd. “Soms moet ik beide parallel doen, dan schilder ik overdag vanwege het daglicht en ’s avonds doe ik het computerwerk op mijn thuiskantoor. Op deze manier kan ik de twee vakken goed combineren.”

Nieuwestad – hoek Kleine Kerkstraat, Leeuwarden. “Deze schets heb ik in Leeuwarden gemaakt op een zondagochtend. Tot dat moment had ik nooit zo’n rustmoment ervaren in Leeuwarden. Die rust van Leeuwarden vind ik fantastisch. Ik heb hier ook met nieuw materiaal geëxperimenteerd: voor het eerst gebruikte ik inkt met een rietpen. Daarna heb ik de schets uitgewerkt met fineliners.


Tijdens haar architectuurstudie in Indonesië maakte Melda af en toe schetsen op locatie, maar ze wist niet dat dit urban sketching genoemd werd totdat ze al enige tijd in Nederland woonde. Via Facebook kwam ze erachter dat in Azië veel aan urban sketching werd gedaan, en ze zocht daarom op Facebook naar een groep in Nederland waar ze bij kon aansluiten. In 2015 vond ze zo Urban Sketchers Groningen. “Zonder twijfel heb ik me meteen aangemeld voor het schetsevenement op 28 februari 2015 op de Grote Markt in Groningen. Wat een prachtige ervaring na meer dan 15 jaar niet te hebben geschetst! Het bracht me weer terug naar ‘de goede oude tijden’ van mijn architectuurperiode.” Dat was het begin van Melda’s reis als urban sketcher in Nederland. Daarna deed ze regelmatig mee met de schetsevenementen van USk Groningen, en daarnaast maakte ze al gauw (in juli 2015) de Urban Sketchers Friesland groep op Facebook. “Ik was in de begin jaren altijd de enige deelnemer van mijn eigen gemaakte evenement…” In de loop van de tijd groeide het aantal leden van de Friese groep gelukkig. Inmiddels is het team versterkt met mede-organisatoren Lia Hooijenga en Rienk Vlieger en heeft de Facebookgroep meer dan 300 leden.

We interviewden eerder al twee andere Friese organisatoren van de Sketch Day; lees de interviews met Lia Hooijenga en Rienk Vlieger.
Meer informatie over de National Sketch Day in Leeuwarden vind je hier. Inschrijven kan nog tot 28 september – zo lang er nog tickets beschikbaar zijn.

Interieur van een winkel in Leeuwarden. “Dit soort schetsen heb ik voor het eerst gedaan tijdens urban sketching. Meestal tekende ik stadstaferelen. Voor een evenement in Leeuwarden werd ik gevraagd om een zwart-wit schets te maken in een winkel. Ik had geen idee of het zou lukken, maar voor ik het wist was ik drie schetsen verder en blij om te ontdekken dat interieur mij ook lag.”


In haar atelier maakt Melda voornamelijk olieverfschilderijen. Voor urban sketching is haar favoriete tekengereedschap een vulpen met zwarte inkt, en af en toe experimenteert ze met pastelkrijt of gouache. Welk materiaal ze gebruikt, hangt ook af van het onderwerp. Zo gebruikt Melda graag de vulpen voor stadstaferelen (in zwart wit). Met pastelkrijt en gouache tekent ze gemakkelijker landschappen en natuur.

Korendragershuis, Franeker. “Ik had veel plezier in het schetsen van dit tafereel omdat ik iets nieuws had geleerd, namelijk werken met mijn nieuwe ‘fine’ vulpen.”


Waar ze ook tekent, Melda geniet er altijd van: “Voor mij voelt tekenen op locatie als meditatie. Ik kan me volop concentreren op tekenen, goed kijken en details maken. Daarnaast houd ik van reizen. Als ik dan ook iets nuttigs doe tijdens het reizen, is het nog mooier. Schetsen is zeker de beste manier om kennis te maken met een nieuwe locatie, en ik heb zo ook een aantal nieuwe locaties ontdekt.”

Als favoriete tekenplekken in Friesland noemt Melda de 11 Friese steden en voor bloemen- en tuinliefhebbers de botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost….En natuurlijk de stad Leeuwarden! Leeuwarden heeft prachtige oude gebouwen en kleine straatjes. Het heeft gezellige terrassen in de binnenstad. Zij woont al bijna 22 jaar in deze stad, maar nog steeds vindt zij nieuwe plekken te schetsen. Zij verheugt zich op National Sketch Day 1 oktober in Leeuwarden.

Stadhuis, Dokkum. “Hier heb ik geëxperimenteerd met het tekenen van stenen. Ik had zin om alles te tekenen in plaats van de stenen te suggereren. Het was lekker meditatief, niet nadenken maar gewoon lekker rustig doortekenen.”


Ze heeft het zelf niet benoemd in het interview, maar mocht je nu denken ‘wat komt die naam me bekend voor’ dan heb je Melda waarschijnlijk gezien in het tv-programma Project Rembrandt, waar ze twee keer aan meedeed. Meer over Melda en haar portfolio vind je op haar website: www.meldawibawa.nl

Het Stadhuis, Franeker. “Dit stadhuis is een erg complex gebouw, en ik zag er tegenop toen ik begon met deze schets, maar hoe verder de tekening vorderde des te beter het ging. Ik was tevreden met het eindresultaat, gelukkig dat ik doorzette!”